Kako da temeljno očistite kupatilo na brz i efikasan način

Kategorija: dom
Tagovi: Higijena, Kupatilo

S obzirom da u kupatilu peremo ruke, umivamo se, tuširamo i peremo zube, sasvim je logično da bi ono trebalo da bude najčistija prostorija u našem domu. Međutim, zbog vode, vodene pare i toplote, lako se može dogoditi da ovaj prostor postane stecište različitih bakterija i gljivica kao i neželjenih mirisa. 

Ako ste već lepo uredili vaše malo kupatilo postarajte se da ono uvek bude čisto. Većina stručnjaka se slaže da je kupatilo najbolje temeljno očistiti najmanje jednom u 15 dana, u zavisnosti od toga koliko ga često koristite. One sanitarne elemente koje češće koristimo, poput lavaboa, tuš kabine, WC šolje i slično trebali bi čistiti i češće, najmanje jednom nedeljno. 

Kako biste sebi smanjili posao kada na red dođe kompletno ribanje kupatila, postoje neke male stvari koje možete uraditi da biste sebi olakšali posao čišćenja. 

Najbolji savet – potrudite se da vaše kupatilo uvek bude suvo

Bez obzira da li ćete upotrebljavati posebna hemijska sredstva za uklanjanje bakterija i buđi kada budete čistili kupatilo ili ćete koristi običan sapun i prašak, uvek nakon pranja i čišćenja ostavite otvorena prozor ili vrata i uključite ventilaciju kako bi se toalet potpuno osušio. Isto važi i nakon tuširanja. 

Ako stvorite ovu naviku biće vam lakše kasnije kada se konačno budete odlučili da kompletno očistite kupatilo, jer će vodena para izaći van i samim tim zaprljanost će biti manja. 

Očistite zavese ili vrata od tuš kabine

Ako imate zavese oko kade ili tuš kabine, možete ih staviti u veš mašinu i upotrebiti deterdžent koji inače koristite za odeću kako bi ih oprali. Sa zavesama možete ubaciti i nekoliko, ali ne previše, starih peškira ili prostirki iz kupatila, kako bi se materijal bolje oprao. 

Nakon toga ih ubacite u mašinu za sušenje veša ili ih osušite napolju. Savremeni aparati, kao što su  Electrolux mašine za sušenje imaju različite programe za pranje i sušenje veša koji će najbolje odgovarati materijalu od kog je vaša zavesa napravljena.

Ako imate plastična ili staklena vrata na tuš kabini onda je najbolje da napravite pastu od sode bikarbone i sirćeta. U plastičnu čašu ili neki drugi sud stavite sodu bikarbonu i dodajte malo belog sirćeta taman toliko da se napravi pasta koja se lako može naneti i zalepiti na površinu vrata. Tako namazanu pastu ostavite da odstoji najmanje sat vremena, a onda istrljajte vrata vlažnom krpom od mikrofibera. Na kraju sve prebrišite suvom krpom.

Kada vrata nisu puno zaprljana, dovoljno ih je prebrisati jednom nedeljno. Ako želite dodatni sjaj upotrebite i malo limuna ili posebna hemijska sredstva sa visokim sjajem koja možete pronaći u prodavnicam kućne hemije.

Uklonite kamenac sa slavine i tuša

U plastičnu posudu, najbolje lavor srednje veličine, sipajte pola šolje belog sirćeta i vodu u količini koja će obezbediti dovoljnu dubinu da se u njoj potpuno potopi tuš. Nakon što ga potopite, ostavite ga da prenoći. Ujutru izvadite tuš i isperite ga običnom vodom. Kada je u pitanju slavina, najbolje je da natopite sunđer ili krpu u rastvor vode i sirćeta i ostavite ih na slavini celu noć kako bi rastvor delovao na tvrdokorni kamenac i druge nečistoće. 

Ovaj postupak treba ponoviti najmanje jednom u dve nedelje jer se na tušu i slavini mogu zadržati mikrobakterije, koje mnogi povezuju sa plućnim bolestima. Upotreba tuša koji se redovno ne održava može poslati milione klica upravo u vaša pluća.

Očistite umivaonik

Sipajte belo sirće ili sodu bikarbonu u odvod, sačekajte desetak minuta i pustite vrelu vodu kako bi isprali odvod. Na isti način možete oprati i slavinu, ali je isperite samo vodom i sačekajte da se osuši. Nemojte je brisati vlažnom krpom, jer se na krpi često nalaze bakterije a da toga nismo ni svesni. Ako baš želite da prebrišete slavinu, onda to možete uraditi ubrusima, antibakterijskim maramicama ili mikrofiber krpom koju nakon pranja niste upotrebljavali. 

Ne zaboravite da se posebno postarate za mesto gde se spajaju slavina i lavabo. Upravo na tom mestu kao i u slivniku se nalazi najviše bakterija. Verovali ili ne, tu se često mogu naći i bakterije koje se nalaze u WC šolji. Na kraju, možete napraviti i prirodno sredstvo za čišćenje sa različitim aromama i prebrisati druge površine njime.

Očistite WC šolju

Postoji puno hemijskih sredstava za čišćenje koja će vašim sanitarijama vratiti stari sjaj. Međutim, iste rezultate, ako ne i bolje, možete dobiti ako pomešate jednu šolju kuhinjske soli, jednu šolju sode bikarbone i jednu šolju izbeljivača. Smesu nanesite na unutrašnje i spoljašnje površine, sačekajte malo i dobro izribajte.

Soda bikarbona će ukloniti svu prljavštinu i naslage kamenca, so je prirodni abraziv za ribanje a izbeljivač će dodatno očistiti i dezinfikovati površine. Izbegavajte korišćenje izbeljivača na bazi hlora jer može biti opasan ako ga previše udahnete. Ako već želite da ga koristite, onda obavezno otvorite prozor, uključite ventilaciju i nosite zaštitne rukavice.

Ne zaboravite da nakon što očistite WC šolju isto uradite i sa četkom i drugim pomagalima kojima održavate  higijenu toaleta.

Dezinfikujte podove i pločice

Prvo vlažnom krpom ili briskom uklonite vidljivu prašinu i prljavštinu. Nakon toga napravite smešu sredstva za čišćenje i vode, po preporuci koja se nalazi na boci hemijskog sredstva koje koristite. Zatim rastvor nanesite na podove i zidne pločice i ostavite ga da deluje najmanje deset minuta.  Mlazom tople vode sperite sredstvo i nečistoću i sve lepo prebrišite suvom krpom.

I ovaj postupak treba ponoviti najmanje jednom u dve nedelje, jer na pločicama a posebno u fug masi koja spaja pločice se nalaze bakterije i buđ koje rutinskim čišćenjem često ne možemo eliminisati. Nakon dezinfekcije vaše kupatilo neće samo „izgledati“ čisto već će to zapravo i biti.

Nadamo se da će vam ovi saveti pomoći da brzo i lako očistite kupatilo. Ne štedite na sredstvima koja koristite i redovno čistite kupatilo, jer je to prostor koji vam pomaže da održavate ličnu higijenu.

 

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar