ISad - preminuo steve jobs

Kategorija: Tehnika
Tagovi: Steve, Jobs, Stiv, Džobs, Apple, Epl
11 komentara

Stiv Džobs (Steve Jobs), osnivač i prvi čovek kompanije Epl (Apple), kreativni i informatički genije i vizionar umro je u sredu, 5. oktobra 2011. godine. Rođen je 1955. godine u San Francisku, a njegovi roditelji, studenti bez perspektive i sredstava da odgajaju malo dete, nakon svega par nedelja dali su ga na usvajanje. Usvojili su ga Pol i Klara Džobs koje je uvek smatrao svojim pravim roditeljima. Za elektroniku se Stiv zainteresovao kao vrlo mlad pomažući ocu u njegovoj radionici, tako da je već u srednjoj školi honorarno radio za HP gde je upoznao Stiva Voznijeka sa kojim je 1976. godine osnovao kompaniju Apple Computers u garaži svog oca, zajedno sa Ronom Vejnom koji se iz kompanije povukao već dve nedelje kasnije.

 

Priča kruži da su kompaniju osnovali tako što je Džobs prodao svoj stari VW kombi, a Voznijek svoj naučni HP kalkulator. Prvi kompjuter koji su napravili nazvan je po imenu kompanije Apple I i prodavan je po simboličnoj ceni od $666.66. Iduću godinu Džobs i Voznijek su predstavili novu verziju svog računara Apple II sa kojom je započeo njihov raketni uspon u svijetu računarske tehnologije.

Sa fantastičnim rastom kompanije porasle su i obaveze tako da je Džobs 1983 na mesto generalnog direktora doveo Džona Skalija koji je do tada obavljao dužnost predsednika pepsija. Ubrzo je lansiran mekintoš, prvi računar sa grafičkim interfejsom, ali sve češći sukobi sa Skalijem rezultirali su time da se Džobs 1984. godine povlači iz kompanije.

Džobs se nakon razlaza sa Apple Computers preusmerio u svet animiranog filma i kupuje kompaniju Graphics Group koju kasnije preimenuje u Pixar, a ljubitelji animiranog filma prepoznaće ime ove kompanije po poznatim filmovima kao što su "Priča o igračkama" (Toy Story), "U potrazi za Nemom" (Finding Nemo) i dr. U isto vreme Džobs je kupio još jednu kompaniju, NeXT Computers koja je proizvodila savremene kompjutere korišćene u naučne svrhe.

Sledi ekspanzija te kompanije koja se preusmerila sa hardvera na softver tako da Apple Computers kupuje tu kompaniju za 400 miliona dolara, a Stiv Džobs dolazi na mesto savetnika u Eplu, ali već sledeće godine postaje generalni direktor i tada kreće neverovatan uspon kompanije.

Mac OS X
iMac
iPod
iTunes
iPhone
Apple TV
iPad

Sa 23 godine Stiv Džobs je vredeo više od milion dolara, svega godinu dana kasnije čak 10 miliona dok njegova vrednost sa 25 godine prelazi 100 miliona dolara. Samo u poslednjih 10 godina deonice Epla su porasle sa svega 8 dolara na vrtoglavnih 400 dolara. 

Na žalost, krajem 2004. godine Stivu je dijagnostifikovan rak pankreasa, a pre dve godine mu je presađena i jetra. Narušenog zdravlja i sam je rekao da kada ne bude u stanju da obavlja svoj posao da će otići iz kompanije što je i uradio u avgustu ove godine, a umro je samo jedan dan nakon predstavljanja nove verzije svog mobilnog telefona iPhone.

 

  • gedeon
    S vremena na vreme rodi se po neki vizionar kao on.Iza sebe ostavi ogromno nasledstvo ..svima nama.Slava mu
  • Ivy_Poison
    Zaista je bio ispred vremena.
    RIP
  • Hobbit
    Danas sam sve sto je bilo na internetu pregledala o njemu. Ma kakav je to frajer bio kad je bio mlad, pa neka mi neko posle kaze da kompjuterasi moraju da nose ruzne naocare i budu zapusteni i debeli?!
  • Burazer
    U poslednjih 10 godina imali smo
    Bob Hope
    Johny Cash
    Steve Jobs
    Sad nemamo ni Hope(nadu),Cash(lovu)
    Jobs(poslove)
    RIP
  • labudica
    I ovdje cu reci, svaka cast sta je uradio i stvorio.Isprve mi je bila tuzna vijest, ali sutradan sam morala i zaplakati. Samo sam se sjetila kako sam bila sretna kad sam dobila MAC kad sam isla na faks. Ponosno sam se divila toj simpaticnoj spravici i njenoj estetici i lakoci s kojom se manipulise prsticima tastaturica i sve. Znala sam i na diskusijama da se posvadjam kad bi mi neko govorio hakovacu ti kompjuter, a ja bi odgovorila nemoguce je hakovati posto je sada MAC APPLE, ajde probaj hakovati. :) Eto tako mi je draga ta sprava.
  • MAKPO
    Labudice trcis ki zdrebce pred rudu ;o)

    Sto se tice Stiva, najvise me nervira (i pre njegove smrti), kada ga nazovu inovatorom, sto to on sigurno nije. On je samo uspeo da podjednostavi tehnologiju.
    Svaka mu cast na tome.

    Pozdrav
  • Jackie_Drum
    a to nije inventivno? vizionarski itd. to je sviranje pilicima, pojadnostaviti ? sto ?, kad moze komplikovana :)
  • Burazer
    Ne razumem ni ja komentar MAKPO..U svakom slučaju hvala mu sto u džepu mogu da nism 200 hiljada pesama:)
  • Burazer
    *nosim
  • MAKPO
    Da li je Majk Tajson izmislio boks? Nije!

    Rucunar je postojao pre iPad-a.
    Laptop/Notebook/Netbook je postojao pre iPad-a.
    Opcija na dodir ekrana (touch screen) je postojala pre iPad-a.

    On je sve te 'postojece' stvari spojio, usavrsio i nazvao iPad ;o)

    Nemojte me pogresno razumeti, nemam nista protiv njega ni jabuke...vec se divim tim idejama.

    Al' da ga zbog iPad-a nazivau inovatorom...

    Pozdrav

Prijavite se da biste objavili novi komentar
maestro
CANADA
Hmm...