U zdravom telu, zdrav duh

Kategorija: Glavna
Tagovi: Nema tagova
4 komentara

Stiglo nam je prolece, uskoro stize i lepo vreme, a sa njim dolazi i skidanje zimske garderobe i uvlacenje u nesto laganije i krace. Verujem da se vecina ljudi "opusti" tokom zime zbog silnih praznika, kaloricne hrane, manjka svezeg voca i povrca, te nedostatka fizicke aktivnosti (kome se uopste ide napolje po hladnoci?). E, kada dodje do momenta da se treba osloboditi viska garderobe, naleti se na cinjenicu da ima viska na drugim mestima. :)

Zelim da u ovom blogu sakupimo niz korisnih saveta za lako odrzavanje linije, odnosno oslobadjanje viska centimetara. Svi saveti su dobrodosli. Ja cu podeliti par svojih kojih se drzim.

1. Piti puno vode. S obzirom da voda cini 60-70% naseg tela, potrebno je uneti minimum 2 litra vode dnevno (ja popijem izmedju 3-4 litara). Izmedju ostalog, veca kolicina popijene vode je dobra za kvalitet koze, a dobra je i zbog ubrzavanja metabolizma. Sto znaci, lakse cete skidati visak. Naviku da popijete puno vode cete najlakse uvesti tako sto cete uzeti flasu od 2 litra i drzati je uvek blizu sebe. Tako cete vas uvek podsecati da treba da pijete vode, a ujedno ce vam sluziti kao dozer.

 

2. Jesti sto vise svezeg voca i povrca. Ne samo da je dobro zbog svog sastava, vec i zbog toga sto neki od njih spadaju u "negative calories" namirnice. To znaci, da je za varenje te namirnice potrebno vise energije, nego sto ona u sebi sadrzi. U tu grupu spadaju: zelena salata, crni luk, rotkvice, beli luk, krastavac, kupus, celer, spanac, jabuka, limun, grejpfrut, breskva, paradajz, jagode itd.

 

3. Tri obroka dnevno u isto vreme. Jako je bitno imati tri obroka dnevno, po mogucnosti u isto vreme. Jako je bitno doruckovati najkasnije pola sata od kada ste ustali. Doruckom se pokrece metabolizam i ne mora da bude visokokalorican. Obedovanje u isto vreme je bitno, jer se u tom slucaju organizam navikne da dobija hranu u isto vreme, pa cete izbeci izgladnjivanje (globalni problem danasnjice- prvi obrok u kasnim poslepodnevnim satima) i samim tim usporavanje metabolizma. Usporavanje metabolizma je problem, jer u tom slucaju kod Vaseg prvog kasnog obroka, organizam izvlaci maksimum kalorija, da ne bi ostao bez energije, jer "ne zna" kada ce biti sledeci obrok.

 

4. Fizicka aktivnost. E, sad, da budem iskrena, nisam ljubitelj fizickih aktivnosti u vidu vezbanja, mada su one najbolje za zatezanje tela i skidanje sala. Ako ste "sportski tip" kao ja, preporucujem Vam minimum pola sata intenzivne setnje svakog dana. Setnja se ne ubraja u fizicku aktivnost, ali je veoma korisna za organizam. Ipak, lagane ili intezivnije vezbice ce pomoci da ostanete u formi. Ja koristim setnju da odradim par vezbi (znam da izgleda pomalo cudno dok moj dragi seta, a ja skakucem oko njega). Mozete se posluziti nekima odavde: http://www.goodhousekeeping.com/health/fitness/lose-fat-walking-workout

 

Saveti koji meni trebaju su: Kako se odreci slatkisa? Ili barem, kako smanjiti pojedenu kolicinu istih? Koje intezivne vezbe su dobre za zatezanje tela, a da ne zahtevaju previse ponavljanja? Mrzi me raditi jednu vezbu 15 minuta. :) 

  • variolavera
    kad saznas javi se:))) ja vise volim trcat i bez duse ostat nego ono jedan-dva, jedan -dva e pa ubila bih se od dosade:)))
  • Dzoli
    Kao prvo čestitke za prvi blog.Nije baš u domeu mog interesovanja jer nemam još problema sa linijom i zdravljem ali i takvima neki saveti dobrodoju.Samo nastavi.
  • MissZ
    Variola, svaka ti cast. Divim se ljudima koji trce. Trcanje je najbolje za odrzavanje linije i zatezanje tela, ali nemam kondicije. To jest, moja maksimalna razdaljina koju mogu preci trcanjem je 400 m. :D

    Dzoli, hvala. :) Da znas da je ovo moj prvi blog ikada napisan. Nisam bas neki forumaski/blogerski tip, ali mi se teslio bas svidja, pa rekoh da se ukljucim.
    Da kucnem o drvo, nemam ni ja problema sa zdravljem niti linijom, ali volim da se drzim onoga "Bolje spreciti, nego leciti". :) Dobro, ovo se ne odnosi na kolace i slatkise. :D
  • grommm
    a meni treba jedna dobra bas sad masagge :(((

Prijavite se da biste objavili novi komentar
MissZ
Life does not play with marked cards.Winning or losing is part of it.