Мит о љубави

Kategorija: Glavna
Tagovi: Ljubav, Мит, Лутања
12 komentara

Одувек сам био стари камен, похабан и отупљен од шибања снажним ветровима. Мој живот је почео као усамљена планина и наставља се као усамљено зрно песка нането на ову обалу.

Материја одређена на вечно размишљање, ја јесам! Носим са собом тајне милиона живота!

У мени је разлог изгорелих миленијума!

А некада су била и друго времена, она,  у којима се људи нису плашили живљења и заједнице. Била су то времена душа историсаних уздисајима и жеђу...  Времена љубави и вечног јединства.

Било је то време андрогина!

Упознах живљење величансвених створења и божанствениx ексенцијa, али између свих њих ни једно биће у мојим мислима није изгледало тако хармонично, као што су били андрођини. Амбисексуалног изгледа у бесконачном загрљају. Груди и дојке уједињени у пољупцу, у један струк сливени, док им руке хватају молитву. Пол са полом у вечној љубави.

И догоди се да разљућени богови, залуђени љубомором, упере прст осуде на та савршена створења. И догађај се препусти току, као кад нека дама болно у глоговој постељи, превише заузета у вађењу трња из свог кука, заборавља све друго; и тако учини, препусти се, остави да сила зависти уништи хармонију тог тихог уједињења, а хладна немилосрдност богова задовољи се тек кад свако биће растргнуто, беше раздељено на два дела супротних полова.

Данас су људи терорисани љубављу сећајући се, у свом срцу, свирепе неправде. Па ипак понеко још увек смогне снаге и упорно тражи, занемарујући осећаје: вечите разједињености, страха који парализује, потиштене жудње ...

И тако, након миленијума неразумевања, остајем немо зрнце, на овој обали, да се дивим паровима који у љубави покушавају да се пронађу у очајничком склопу, све док уклопљени делови не препознају своје урођене облике који су у принципу били - једно исто, вечно, загрљај.

 

Слободна интерпретација: Платон -"ГОЗБА"

Жivota

  • shiatsuka_zp
    Да не дође до заблуде, овог тренутка за мене,андрогини, представљају метафизички смисао исказан у архетиповима мушког и женског принципа.

    Значи ништа од оне идеологије „једнакости мушког и женског пола“, јер у најдубљим слојевима мушког и женског бића задире Ерос, што означава њихово примордијално својство. И ништа ни од оног баналног „трагања за задовољством“, о ком лупета Фројд.

    Ето остају нам космички принципи који у љубавну драму уплићу двојство изоштрено у хтонској и уранској духовности.

    И као што написах:
    ...остајем немо зрнце, на овој обали,да се дивим паровима који у љубави покушавају да се пронађу у очајничком склопу, док уклопљени делови не препознају своје урођене облике који су у принципу били; једно исто, вечно, загрљај.
  • Dzoli
    Znaš, ja sam odnekud sa zvezda
    Sva sam od svetlosti stvorena
    Ništa se u meni neće skratiti niti ugasiti.
    Ljubav je jedini vazduh koji sam udisala
    Osmeh jedini jezik koji na svetu razumem.
    A zrnce na dnu dubokog mora je ako i nada duboko u nama...
  • shiatsuka_zp
    @Dzoli - "Osmeh jedini jezik koji na svetu razumem."

    Зато ти се ја и осмехујем :)))
  • VANNA
    Kad si voljen i kad volis onda si nasmijan, srecan, sunce sija stalno, i sve je nekako lijepo oko nas.Ali? Postoji i ta rijec kad nije uvijek tako pa se treba znati nositi s tim. Prava istina je da je ljubav jedni smisao zivota, ako je nemas zivot nista ne vrijedi.
  • tasana065
    Tišina…
    koja se opet
    prosula
    po jednom
    mom popodnevu

    ajde, srećno ti bilo!

    Svedočiću,
    ali neću
    ti
    suditi…
  • shiatsuka_zp
    @VANNA
    Ти кажеш ”Права истина је да је љубав једини смисао живота...” и тако препусташ да се љубав, руку под руку, са истином шета.

    Али ако бар делимично прихватимо идеју да је свет саткан од лавиринта лажи, у којем се и истина крије, схватићемо зашто је љубав на овом свету извор патње.
  • shiatsuka_zp
    @tasana
    Благо теби! У тишини је усидрена вечност.

    Иначе свака ти част за коментар... мени се много допада.
  • tasana065
    Jedina važna stvar, kada budemo odlazili, biće tragovi ljubavi što ćemo ih ostaviti za sobom. ~
  • variolavera
    ne znam ja da palamudim ko vi:))) ali znam jedno. oma moja sefica se podmladila 10 godina najmanje od kada se zarucila. Sija ko sunce, lice se zateglo, zenstvenost je oblila...yebiga, ja sve vise licim na musko...
  • levitantna
    Do neverovatnog, zaprepašćujućeg, dubokoskrivenog bića, dolazimo samo tihovanjem...
    Ali, meni se ne ćuti.
    Pevaću gromoglasno "Odu radosti"...
    Pocupkujem mereći život sitnim koracima jer sam odavno spoznala dodir večnosti.
  • shiatsuka_zp
    И тако, остајем немо зрнце, на овој обали, да се дивим паровима који у љубави покушавају да се пронађу у очајничком склопу...
    ----------

    Можда патиш јер си у потрази за половином која мисли на тебе - то је увод у вечну песму која преобразује сваки живот у судбину. Знај да твој зов садржи прву грозницу љубави.

    Можда патиш јер срце које дозиваш не чује зов - то је вечни уздах који два живота претвара у једну судбину. Знај да се у твом очајничком узвику крије варница наде.

    Можда патиш јер се не можеш ујединити са твојом половином - то је вечна јадиковка половина које се не могу завештати једна друкој. Знај да је то пламичак судбине.

    Можда патиш јер волиш половину која те више не воли - то је плач срца које познаје горчину очаја. Знај да је у твојој тузи жеђ љубави за светом.



    Вечна песма теши сва срца: ја те већ волим, а ти мене још увек не волиш... ја тебе увек волим, а ти ме више не волиш. И тако неколико строфи се у песму сливају, што би рекли - Љубав је патња.
  • shiatsuka_zp
    Посматрам вас моји андрогиђини и раѕмишшљам - слажем се љубав је разумевање, чак је и више, јер подртазумева поимање. Али уистину, драги моји, треба проћи кроз патњу да би се схватила љубав. Зна се да из патње извире бол, а бол и љубав су два ритма мистериоѕног склада који се заокружује у прстену бесконачности.

    То значи да је патња неопходна како би се љубав уздигла.

Prijavite se da biste objavili novi komentar
shiatsuka_zp
SERBIA
shiatsuka / Шацу практикант