Čokolada - mlečna ponekad, bela retko, a u crnoj uživajte uvek

Kategorija: Glavna
Tagovi: Cokolada, Bela, Crna, Mlečna, Zdravlje
1 komentar

Čokolada u umerenim količinama štiti zdravlje srca i popravlja raspoloženje, no nisu sve vrste čokolade jednako dobre za zdravlje, tvrdi profesor Andrea Đankoli sa američke Akademije ishrane i dijetetike. 

Zdravstvene dobrobiti čokolade potiču iz njenog biljnog izvora, zrna kakaa koji sadrži flavonoide. Koliko je koja čokolada zdrava zavisi prvenstveno od udela kakaa koji sadrži i drugim karakteristikama koje su različite s obzirom na način proizvodnje. Čokolada je smesa koja nastaje mešanjem prženog ploda kakaa, šećera i vanile, a veruje se da su ovu omiljenu poslasticu svih generacija izumeli Asteci ili Maje.

 

Mlečna čokolada

Sa nešto manje flavonoida nego crna, mlečna čokolada ne treba biti vaš prvi izbor poslastice, tvrdi Đankoli. Ali ako je to vaša omiljena čokolada možete poboljšati njen učinak na zdravlje tako da odaberete onu s većim procentom kakaoa, oko 20 odsto. Pojedite samo rebro, a dobar su izbor i one mlečne čokolade koje sadrže bademe, lešnike, pistaće, brusnice i suvo grožđe koji će vam dati dodatnu dozu antioksidansa.

 

Bela čokolada

Ovo je najmodernija verzija čokolade koja sadrži najmanje nutritivnih svojstava, jer uopšte ne sadrži kakao već isključivo kakao maslac. Jedina prednost ove vrste je to što sadrži više kalcijuma od drugih, no zbog veće količine masnoće i šećera ne treba je jesti previše često.

 

Crna čokolada

Ova vrsta čokolade je pomalo gorka, ali daleko najzdravija verzija zbog najvećeg udela kakaoa. Zbog toga, crne čokolade možete pojesti više nego drugih, bez da primećujete sakupljanje suvišnih kila, kaže Đankolo. Ipak, upozorava da treba proveriti deklaraciju na čokoladi, kako bi se uverili da kakaov maslac nije jedan od većinskih sastojaka, a najbolji je odabir ona s više od 70 posto kakaoa.



Autor: Economy.rs


Prijavite se da biste objavili novi komentar
tbloger
Blogging is my passion...