Šta slušate dok vozite?

Kategorija: Zabava
Tagovi: Ritam Srca, Muzika, Elton Džon, Nora Džons, Aerosmit, Coldplay, Hip Hop
1 komentar

Verovatno ste se bar jednom raspravljali sa partnerom ili prijateljem koja muzika će se slušati u kolima, naročito tokom dužeg puta. Ali, čak i ako mislite da je svejedno, nova studija engleskih naučnika pokazala je da nije.

 

Naime, otkrili su da muzika koju slušamo tokom vožnje utiče na naše raspoloženje i koncentraciju, a samim tim i na mogućnost nezgoda. Naučnici su na osnovu obimnog istraživanja dali preporuku šta bi trebalo da se sluša u kolima kako bi se povećala sigurnost na putu.

"Najsigurnije" pesme za vožnju su numere Come Away With Me Nore Džons, Tiny Dancer Eltona Džona, I don't Wanna Miss a Thing benda Aerosmit, Cry Me a River Džastina Timberlejka, The Scientist grupe Koldplej...

Ove pesme su dobre, tvrde naučnici, jer imaju tempo koji je približan ritmu rada srca, odnosno imaju od 60 do 80 udaraca u minuti.

Bez obzira da li im se ovakva muzika sviđa ili ne, ljudi su uz nju najkoncentrisaniji i fokusirani na vožnju. Takođe, otkrili su i da su neke pesme "opasne" za sve one na motorima, jer "teraju" na brzu vožnju i smanjuju opreznost.

Očekivano, to je bučna muzika sa naglašenim ritmom koja podiže broj otkucaja srca, pojačava uzbuđenje i podsvesno "tera" motocikliste da brzinom "stignu" ritam muzike.

Otkrili su i da postoje razlike kada su za volanom žene, pa je tako za njih posebno opasan hip-hop jer podstiče agresivniju vožnju, dok su najneoprezniji muški vozači oni koji slučaju hevi-metal. Zanimljivo je da su plesni ritmovi imali identičan uticaj i na žene i na muškarce.

Ali, najveće iznenađenje za naučnike je podatak da vozačima najmanje prija klasična muzika, jer odvlači pažnju i podstiče na greške.

 

Economy.rs

  • baki197
    ja slusam ponajvise zaru i gocija,knindza je stalno prisutan i krajiske roling stonse(jandrino jato)
    mani te me ovih engleskih pe.era,slusajte domace;)

Prijavite se da biste objavili novi komentar
teslio
Blogovi, grupe, prijatelji, slike...