Kulinarstvo

Foodgazam 10 putujemo svetom kuvara amatera.. holandija

Kategorija: Glavna
Tagovi: Jabuka, Holandija, Kuvani Jezik, Sos
1 komentar

Danas predstavjam dve porodice amatera kuvara iz Holandije

Prvo Ellen i Paul braćni par koji uživa u kulinarstvu.Ovo je jedan od njihovih tipicno Holandskih recepata.

Ako želite da vidite više, naročito su interesantni njihovi recepti sa putovanja, možete ovde

http://ministerieetenendrinken.web-log.nl/

 

Govedji jezik sa sosom od paradajza i milerama

 

rundertong met tomaten-roomsaus

Nikako da stignem da napišem ovaj recept.Stalno u gužvi, a ipak želim da ga zapišem da se ne zaboravi.I još kad u radnji videh ovaj govedji jezik ,odluka je pala.Nisam odavno ovo spremala i evo sad ću.Kod mesara uvek morate posebno da pitate da vam nabavi.Valjda sam zato i zaboravila kako je ovo zaista ukusno..  .Šteta što nije vise u  modi jesti iznutrice.Džigerice,bubrege,repovi,nožice, sve više ljudi digne nos kad se to spomene.Spremati iznutrice zahteva malo više vremena..možda je  i to jedan od razloga.

Priprema

Operi jezik u hladnoj vodi i stavi ga u veliki lonac ,Pusti polako da prokuva.Dodaj  jedan crni luk.list lorbera.majčinu dušicu,šargarepu,,celer,peršun,so i biber i sve ovo kuvaj na laganoj vatri oko 2 sata.Onda skini kožuricu sa jezika i odseci vrh.Iseci jezik na kriške oko 2 cm i stavi negde da ostane toplo.

U medjuvremenu pripremi sos:

  • 1 kašika putera
  • 1 kašika brašna
  • i kašika paradajz pirea
  • malo belog vina
  • malo milerama

Sve ovo promesaj(baza je bešamel sos) i preli preko jezika. Mi smo ovo jeli sa seckanom buranijom i kuvanim krompirom.

rundertong met tomaten-roomsaus

 

Posle smo pili espreso!

 

Moja druga gošća iz Holandije je Nicole.

Nicole je diplomirani kulinar i radi  u svojoj struci na Boise Univerzitetu .Njen blog sam odabrala zato što piše o svim vrlo tipičnim Holandskim jelima. A kako možete više divnih recepata naći ovde : http://www.thedutchtable.com/

 

Jabuka  u  džaku( Appelbollen )

Vi koji pratite moj blog znate da sam zadnjih godina brala voće po voćnjacima za konzerviranje i kuvanje..kao prvo kad berete ovako voće, to izadje 70% jeftinije nego u radnji.Voće je sveže odma sa drveta.Svi vitamini i minerali su još u njemu, a na taj naćin ćete podržati i lokalnog seljaka.
Znači možete samo dobiti i provesti lep dan sa porodicom.
U rano leto beremo trešnje,u sredini breskve i šljive, a kako je vreme haldnije stižu jabuke i kruške.O radosti!.Jabuke igraju važnu ulogu u Holandskoj kuhinji.One su dodatak mnogim jelima.Da li ste nekada probali pomfrit sa majonezom i sosom od jabuke? Naročito deca uživaju u toj kombinaciji.Ovo je takodje glavni sastojak u Holandskoj salati od krompira"Ljuta munja" (krompir pire i jabuke) i naravno u slatkišima, kolaču od jabuke.
Ovo je recept za jabuku u džaku,ogromnu knedlu,gde je jabuka zamotana u tanke filo kore ,a  punjena orasima i suvim grožđem.Koja divota.
Za ovaj dezert vam je potrebna čvrsta jabuka.Ja sam koristila Zlatni Delišes ali Joangold ili Braeburn se takodje mogu koristiti.
Meni je ovo najukusnije  u zimsko vreme.dakle ovo je nešto čime se nagradimo ujutru uz kafu,ili posle šetnje kroz vetar uz toplu šolju čokolade.Ovaj dezert se najčešće servira bez dodataka ali u poslednjih nekoliko godina počelo se sa dodavanjem vanila  pudinga ili sladoleda kao i šlaga.. Sve je dozvoljeno.
Možete kupiti filo kore iili napraviti sami..zavisi od vaše vičnosti.
 
 
Sastojci
4 jabuke srednje veličine
4 kašike mešanog suvog grožđa
1 kašika grubo smrvljenog oraha
1 kašičica cimeta
1 1/2 kašike šećera
4 kašike soka od jabuke ili ruma
4 četvrtasta komada filo kore
2 žumanca
1 kašika vode
Predgrej rernu na 170 stepeni CelzijaOperi jabuke i izvadi centar.Ne ljušti.Pomešaj suvo grožđe,cimet,orahe i 1 kašiku šećera.Dodaj sok od jabukei ili rum.Ostavi sa strane nekoliko minuta, onda napuni svaku jabuku sa ovom smesom. 
Stavi svaku jabuku okrenutu na dole,na parče filo kore i zamotaj je.Proveri da sve strane budu zavijene i da je dobro zatvoreno.Ako vam je ostalo filo kore možete od nje napraviti drške i listove na jabuci. Stavi svaku jabuku u rameskin namazan puterom i premaži ulupanim žumancetom. Poprskaj sve preostalim šećerom i prži dok ne porumene  20 do 25 minuta
Jedite toplo. 


Zahvaljujem se Ellen,Paul i Nicole.

  • LelaRose
    Kako su divne ove jabuke! Predobar blog!

Objavite svoj komentar

You must be a member of this group to post comments. Join now!