Kulinarstvo

Kako izbeći plakanje kad sečete luk i još nekoliko saveta…

Kategorija: Glavna
Tagovi: Crni Luk, Beli Luk, Soda Bikarbona, Kuvanje, Sečenje Luka, Jaja, Vino, Zacini

Ako već godinama kuvate verovatno ste već naleteli na pokoji savet ili pronašli vlastiti način kako si olakšati proces pripreme hrane, no ako ste se tek nedavno počeli zanimati za pripremanje specijaliteta u vlastitoj kuhinji, ovi će vam saveti s portala Care2 biti zlata vredni.

Kako sprečiti testeninu da se slepi?

Važno je da posuda u kojoj je kuvate bude dovoljno velika pa da se testenina kuva u dosta slane vode. Važno je i da je ne prekuvate, zato se držite predviđenog vremena kuvanja naznačenog na pakovanju. Nemojte je ispirati nakon kuvanja, a kašičicu ulja (po mogućnost maslinovog) dodajte nakon što je skuvana.

Kako ćete znati je li vino pokvareno?

Ako je miris vina kiselkast ili buđav (poput mokrih novina), više nije dobro. Ako vino (belo ili crno) posmeđi, takođe više nije preporučljivo.

Kako začinske biljke održati svežim?

Osušeni začini nisu isto što i sveži. Da biste začinske biljke održali svežim, tretirajte ih kao rezano cveće. Pokrešite stabljike, zaronite ih (ili korenje, ako je biljka još u komadu) u centimetar do dva vode u čašu ili posudu pa ih lagano pokrijte plastičnom vrećicom i stavite u zamrzivač (izuzetak: bosiljak mora biti na sobnoj temperaturi, ali ne blizu izvora toplote). Menjajte vodu svakih dan-dva.

Kako sprečiti plakanje tokom sečenja luka?

Što je nož oštriji i tanji, manje ćete plakati. Luk nadražuje oči jer sečenjem oštećujete stanice pri čemu dolazi do hemijske reakcije koja stvara kisele gasove. Oštriji noževi manje će oštetiti stanice i manje ćete plakati. Osim toga možete prvo smrznuti luk u zamrzivaču ili stavite upaljenu sveću u blizini.

Kako znati jesu li jaja sveža?

Sveža jaja su teža i potonuće na dno posude s vodom, gde će leći na bočnu stranu. Manje sveže jaje potonuće na dno, ali će dno posude dodirivati venom. Jako loše jaje će plutati.

Postoji li jednostavan način guljenja belog luka?

Češanj položite na dasku za sečenje i omekšajte gnječenjem jačim pritiskom na širu stranu kuhinjskog noža.

Možete li zameniti sodu bikarbonu s praškom za pecivo (i obrnuto)?

Ne i da. Oba proizvoda pomoći će da se hrana koju pečete podigne, a prašak za pecivo sadrži i sodu bikarbonu. Ali to su dva različita proizvoda. Soda bikarbona može biti gorka, osim ako je u kombinaciji s kiselim sastojkom. Dakle, prašak za pecivo može zameniti sodu bikarbonu, iako može promeniti ukus proizvoda. Soda bikarbona ne može zameniti prašak za pecivo osim ako se u nju ne doda vinska kiselina (2:1).

Kako sprečiti kolače da ostanu pretanki?

Krivac je verovatno vaš maslac. Topljenje maslaca u vašoj mikrotalasnoj je pouzdan način da kolačići ostanu debljne palačinki. Umesto toga, neka maslac odstoji na sobnoj temperaturi barem 30 minuta. Da ubrzate proces, isecite ga na manje komadiće. Trebao bi biti mekan na dodir, ali ne i potpuno rastopljen.

 

Economy.rs

Objavite svoj komentar

You must be a member of this group to post comments. Join now!