Kulinarstvo

Bakin pasulj iz rerne

Kategorija: Glavna
Tagovi: Mingone, Pasulj, Zelen, Luk, Paprika, Recept, Kuvar

Naš današnji gost bloger ponovo je Mignone, koju ćemo ovog puta predstaviti sa receptom za pasulj iz rerne koji ona uvek sprema po receptu njezine bake. Dragi kulinari, uživajte!


Recept koji me uvek podseti na baku i koji je tako ukusan kada ga ona pripremi. Sećam se da sam jednom prilikom, prošlo je dosta godina od tada, stajala pored nje sa sveskom u ruci i beležila svaki korak i još ga čuvam u svesci. Sada ga pravim po istom receptu, ali mi je uvek ukusniji kada ga probam kod bake.

Možda je to zbog toga što baka sprema u posudi od pečene gline, a možda i zato što sam jednostavno navikla na taj ukus. Kasnije sam upoređivala sa sličnim receptima, ali nisam videla da se ovako radi, pa zato beležim ovde, ako možda neko bude želeo da isproba na ovaj načinPoseban šmek mu daje preliv od mlevene paprike koji se dodaje na samom kraju i zbog toga kasnije dobije divnu boju.



Sastojci:

2-3 šolje pasulja tetovca
1 vezica zeleni
2 veće glavice crnog luka
1 kašika brašna
1 kašičica mlevene začinske paprike
1-2 suve paprike, so
biber

Priprema:

Pasulj očistiti, preliti hladnom vodom i ostaviti tako da prenoći. Sutradan staviti da se kuva, prosuti prvu vodu kad provri i sipati novu, vruću vodu. Dodati zelen kao za supu (1 crni luk, 2-3 šargarepe, kolutić celera, koren paškanata i peršuna, 1-2 cešnja belog luka, list lovora, nekoliko zrna bibera) i kuvati na laganoj temperaturi oko 1,5 do 2 h, posoliti tek kad pasulj omekša.

Na ulju propržiti 2 glavice sitno seckanog crnog luka (može se dodati i praziluk u sezoni), dodati 1 kašiku brašna i 1 kašičicu mlevene paprike (slatke ili ljute). Kratko propržiti, pa dodati skuvani pasulj i malo tečnosti u kojoj se pasulj kuvao. Polovinu pasulja izgnječiti viljuškom, a drugu polovinu ostaviti u zrnu. Probati i dodati još malo soli ili vegete po ukusu.

Ako volite suve paprike, možete napuniti par komada sa pripremljenim pasuljem i staviti odgore radi lepše arome. Možete dodati i koju šniticu slanine ili parče kobasice, mada je fino da ostane i samo ovako. Kad ste to sve završili, ostao je još samo još jedan mali dodatak koji će dati poseban šmek.

Na 2 kašike ulja propržiti 1 kašičicu mlevene paprike i preliti preko pasulja. Posuti prstohvatom brašna, tek toliko da bi se uhvatila fina korica, pa sve staviti u rernu da se zapeče oko 20-ak minuta.  



Napomena: Pasulj je posebno ukusan ako se priprema u zemljanoj posudi, a ni malo suvog mesa koje se doda prilikom kuvanja neće "pokvariti" ukus...

Prijatno!

 

 

Objavite svoj komentar

You must be a member of this group to post comments. Join now!