Kulinarstvo

Avokado "eliksir mladosti"

Kategorija: Glavna
Tagovi: Avocado, Lekovito, Podmladjuje
1 komentar

Stručnjaci tvrde da je avokado jedna od najnutritivnijih namirnica u prirodi, poreklom je iz Centralne i Južne Amerike i dan danas se najviše uzgaja upravo tamo.

 

 

Na našem području uglavnom možete naći tvrdi, manje zreo avokado jer se takav manje oštećuje prilikom transporta. Laganim pritiskom možete odrediti zrelost. Ukoliko nije zreo potpuno je tvrd, ako je malo mekan znači da je zreo, a ako na dodir ostaju udubine, znači da je prezreo i nije dobar za upotrebu. Nipošto ne kupujte avokado koji po sebi ima mrlje ili ako mu je kora oštećena. Kod avokada se koristi samo mesnati dio, koji se čim se izvadi mora pokapati limunovim sokom da ne bi promenio boju.  Koristi se u mnogim jelima, u sirovom obliku ili blago termički obrađen.

Avokado  pomaže u snižavanju holesterola. Smanjuje rizik od visokog krvnog pritiska i srčanog udara.

Pomaže u lečenju bolesti prostate. Štiti od pojave raka dojke. Deluje protiv nekih oblika leukemije

Ulje avokada ima izvanredne sposobnosti regeneracije i podmlađivanja zbog visokih koncentracija esencijalnih masnih kiselina koje sprečavaju isušivanje i održavaju elastičnost kože.

Naša preporuka:

Ogulite avokado, pokapajte limunom, izgnječite ga viljuškom, dodajte malo maslinovog ulja, soli, bibera, sitno seckanog prešuna, belog luka (po želji) i koristite kao namaz na tostu, za savršeno zdravi doručak.

 

Teslio.com

 

  • dabba
    avokado sadrzi so tako da nije potrebno soliti a biber svakako nije zdrav. sitno seckani paradajz, luk,persun ili neka druga mirodjija, moze i sveza paprika.

Objavite svoj komentar

You must be a member of this group to post comments. Join now!