Kulinarstvo

Opasnost za decu vreba iz kofeina

Kategorija: Glavna
Tagovi: Caffeine, Cocoa Bean, Tea, Unhealty, Sugar Drinks, Kofein, Kakao, Kafa, Čaj, Deca, Gazirana Pića
1 komentar

Kofein je alkaloid prisutan u mnogim biljkama, u oko 60 biljnih vrsta, a najveći procenat kofeina sadrže čaj, kafa i kakao u zrnu.

 

 

Gotovo 300 godina lekari i naučnici proučavaju uticaj kofeina na ljudsko zdravlje.

Nakon konzumacije, kofeinu treba 5 - 30 minuta da počne delovati na mozak i telo. Više od 75% novorođenčadi na svet dolazi sa tragovima kofeina u krvi. Za dete 100 mg kofeina na 1kg telesne težine predstavlja ogromnu opasnost od trovanja.

Većina roditelja, kada biste ih pitali, bi rekla da ni u snu ne bi dali svome detetu kofein, ali im zato bez problema daju čajeve, gazirane sokove ili čokoladu.

 

 

Jedna od retkih zemalja koja ima zvanične preporuke o unosu kofeina za decu je Kanada. U tim preporukama se navodi da predškolsko dete ne sme uzeti u hrani i piću više od 45mg kofeina dnevno. To je količina koja se nalazi u jednoj limenki gaziranog pića (355 ml) ili 50 grama mlečne čokolade.

Čak i čokoladica od 100 grama sadrži 10 - 30 mg kofeina.

Kofein se kao prirodni alkaloid može naći u lišću i semenu mnogih biljaka, ali se također i proizvodi kao hemijska supstanca, te se dodaje u razne vrste hrane i pića. To je stimulativno sredstvo i definiše se kao lek jer stimuliše centralni nervni sistem, a deluje i na druge organske sisteme.

 

 

Prevelik unos kofeina kod dece, kao i kod odraslih osoba može uzrokovati uznemirenost i nervozu, probavne smetnje i bol u stomaku, glavobolju, teškoće u koncentraciji i spavanju, ubrzan rad srca i niz drugih simptoma. Ovde treba naglasiti da ne treba uneti mnogo kofeina da bi se razvili navedeni simptomi i da je rizik veći što je dete mlađe.

Roditelji bi trebalo da su svesni potencijalne opasnosti po detetov san i opšte zdravstveno stanje koje kofein može da poremeti.

 

Deca koja konzumiraaju pića koja sadrže kofein u većoj su opasnosti da postanu gojazna, šećeri iz ovih pića mogu da oštete zube, i puna su nezdravih nutritijenata. Pa čak može kod dece da stvori i jedan vid zavisnosti.

 

 

Nađite za decu zdraviju alternativu, smanjite „čokoladne obroke“, a gazirana piće zamenite sveže seđenim sokovima.

 

 

Teslio.com

  • Maxmin
    Nije slucajno meni mama govorila da ako popijem kafu - izrasce mi rep!

Objavite svoj komentar

You must be a member of this group to post comments. Join now!