Kulinarstvo

Suvo voće - ukusno i zdravo

Kategorija: Glavna
Tagovi: Suvo Voce, Zdravlje, Anemija, Konstipacija, Urinalne Tegobe

Suvo voće može da posluži kao zgodan međuobrok kad ste u gužvi, ali, osim što je ukusno, ono je i prirodan lek protiv nekih zdravstvenih tegoba. 

Izaberite pravu vrstu suvog voća, s obzirom na vaše zdravstveno stanje, i učinićete sebi veliku uslugu.



Osteoporoza: Suvo grožđe je dobar izvor bora, minerala čiji nedostatak dovodi do gubitka koštane mase kod žena u postmenopauzi. Najbolje je da u šolju jogurta bogatog kalcijumom dodate šaku suvog grožđa i malo seckanih oraha. Prosečan dnevni unos ovog minerala je jedan do dva miligrama, ali dnevne potrebe organizma zadovoljićete ako unesete između tri i deset miligrama.

Hronični umor: Kada smo iscrpljeni imamo pojačanu potrebu za slatkišima, a urme su odlaičan izbor. One spadaju u grupu namirnica sa niskim glikemijskim indeksom, što znači da se šećer otpušta polako tokom dužeg vremenskog perioda, tako da nivo energije duže ostaje podignut. Najbolji efekat postiže se ako se urme jedu u kombinaciji sa koštunjavim voćem, orasima na primer.

Visok krvni pritisak: Sušene kajsije sadrže tri puta više dragocenog kalijuma nego banane, a so imaju samo u tragovima. One su odličan izbor za ljude koji pate od visokog pritiska, jer kalijum deluje kao diuretik, što doprinosi snižavanju pritiska.

Urinarne tegobe: Ako ste skloni urinarnim infekcijama, trebalo bi redovno da jedete sušene brusnice. Nedavno sprovedeno istraživanje pokazalo je da se svakodnevnim konzumiranjem dve šake brusnica (oko 40 grama) smanjuje sposobnost ešerihije koli, bakterije koja je najčešći uzročnik urinarnih tegoba, da se zadrži u organizmu.

Konstipacija: Šest suvih šljiva (oko 50 grama) raspoređenih u dve porcije u toku dana ublažiće vam tegobe bolje nego laksativi.

Anemija: Osobe koje pate od anemije moraju da unose više gvožđa, a četiri suve smokve "pokrivaju" čak četvrtinu preporučene dnevne doze. Najbolji efekat postiže se ako se smokve jedu uz sok od pomorandže pošto vitamin C pomaže telu da iskoristi gvožđe koje telo dobija iz biljnih izvora, piše "Dejli mejl".

 

Mondo.rs

Nema objavljenih komentara. Budite prvi!

Objavite svoj komentar

You must be a member of this group to post comments. Join now!