Kulinarstvo

Bacate prevelike količine hrane?

Kategorija: Glavna
Tagovi: Bacanje Hrane, Voce, Povrce, Porcije, Frižider

Kada biste sada pogledali u svoje smeće, šta biste tamo pronašli? Nekoliko uvenulih voćki, plesnjivi sir, pola kutije pokvarenog sosa od paradajza ili ostatke jučerašnjeg ručka?

Iako se pojedinačno svi ovi odbačeni proizvodi ne čine kao velika šteta, kada se sve izbroji, to su ipak velike količine odbačene hrane.



Kako biste sprečili nepotrebno rasipanje hranom, a pri tome uštedili i koji dinar, promenite svoje navike na način kako savetuje wholeliving.com i uspeh neće izostati.

Pogledajte šta bacate u smeće

Nedelju dana gledajte što bacate u smeće, ali ne samo gledajte nego analizirajte i na osnovu toga menjajte navike. Ako bacate pola kutije ustajalih žitarica razmislite i drugi put kupite manju kutiju i slično. Ako znate što bacate, lakše ćete rešiti problem.

Organizacija frižidera

Vodite računa da vam je frižider organizovan kako vam se ne bi događalo da neke namirnice zgurate na kraj i zaboravite na njih dok se ne pokvare. Ostatke hrane koje ste stavili u frižider stavite u prozirnu kutiju i stavite ih na vidljivo mesto. Tako ćete ih pre iskoristiti.

Jedite manje porcije

Pre nego sebi opet skuvate hrane dovoljno za vojsku razmislite hoćete li stvarno pojesti tako veliku porciju. Pripremajte hranu u razumnim količinama i sprečite rasipanje.

Proverite temperaturu u frižideru

Istraživanja su pokazala da je temperatura u većini frižidera ipak malo previsoka što dovodi do lakšeg kvarenja hrane. Obratite pažnju na temperaturu na koju je programiran i pobrinite se da je dovoljno niska.

Zamrzavajte ostatke

Ako znate kako nećete uskoro pojesti ostatke današnjeg ručka, radije ih zamrznite u individualnim porcijama. Tako će te lakše odmrznuti željenu količinu i veća je šansa da će te spremljene ostatke zaista i pojesti.

Kupujte češće

Ako odlazite u veliku kupovinu jednom nedeljno, veća je šansa da će vam se voće i povrće pokvariti. Radije u kupovinu odlazite nekoliko puta i kupujte manje količine kako bi uvek imali sveže namirnice.

Kupujte lokalno

Voće i povrće koje se doprema iz daleka dok stigne do vašeg stola, već je danima na putu i time je već prošlo pola njegova roka trajanja. Kad god ste u prilici kupujte ove proizvode od lokalnih proizvođača jer će duže biti sveže.

 

Economy.rs

Nema objavljenih komentara. Budite prvi!

Objavite svoj komentar

You must be a member of this group to post comments. Join now!