Kulinarstvo

Najbolji suši majstor na svetu

Kategorija: Glavna
Tagovi: Jiro Ono, Sushi, Chef, Japan, Suši, Majstor

Suši je veoma jednostavno, ali  jedinstveno japansko jelo. Ali nema smisli biti škrt na rečima, samo istinski profesinalni suši chefovi mogu vam zaista dotaći srce.

 

Jedan od njih je 86-ogodišnji Jiro Ono, jedan od najboljih suši majstora na svetu, vlasnik tri Mišelinove zvezdice. Da bi probali suši u njegovom restoranu od svega deset mesta, Sukiyabashi Jiro u Tokiju, ljudi su spremni debelo da plate i da rezervišu mesto i do godinu dana unapred.

Jiro je rođen 1925 godine, od kuće je otišao sa devet godina, bežeći od oca alkoholičara, a suši pravi još otada. Iako ga je Japan proglasio nacionalnim blagom on i u svojoj poznoj dobi sve što želi jeste “da pravi još bolji suši”.

On i dan danas svako jutro ide na posao vozom sa istog mesta, obavezno isprobava svu hranu koju servira i ne voli praznike.

 

Za ovog vremešnog suši majstora pročulo se nakon što su ga neki od cenjenijih chefova kao što su Joël Robuchon, Eric Ripert,  Anthony Bourdain i mnogi drugi proglasili za najboljeg suši majstora sveta bez konkurencije.

Sve ovo ponukalo je mladog filmadžiju Dejvida Gelba da snimi dokumentarni film o ovom chefu, njegovm sušiju i njegovom odnosu sa sinovima. Film se zove Jiro Dreams of Sushi.

Da biste jeli u ovom restorančiću, morate rezvisati godinu dana unapred i izdvojiti oko 380 američkih dolara za obrok od 20 komada sušija. Oni koji su bili kažu da su bili preplašeni od stane Ona koji stoji iza suši bara i kamenog lica posmatra one koji uživaju u njegovim minimalističkim kreacijama.

 

 

On tunu "pazi" do deset dana, a njegovi pomoćnici masiraju hobotnice i do 50 minuta da bi bile što mekše, toliki je perfekcionista.

Ako nemate mogućnosti da posetite ovaj suši bar, svakako pogledajte film i upoznajte Jiro Ona.

 

Teslio.com

Nema objavljenih komentara. Budite prvi!

Objavite svoj komentar

You must be a member of this group to post comments. Join now!