Rubikova kocka... haos, ili red?

Kategorija: Glavna
Tagovi: Kocka, Red, Nered, Vizura
6 komentara

 

Kao i svaka kocka – ima šest strana. I kao kod svake druge kocke, posmatrač, u najboljem slučaju može jednim pogledom videti samo tri njene strane i to samo ako je pogled iz pravca jednog od uglova. Tri strane uvek ostaju skrivene od pogleda. Da bismo videli i njih – moramo promeniti ugao iz kojeg posmatramo, ili zarotirati kocku.

    Tako je uglavnom sa većinom stvari – kako materijalnih, tako i duhovnih...teško da ćemo bez pomaka i jednu stvar sagledati u celini. Onaj ko vidi samo zelenu stranu kocke nazvaće glupom budalom, beskičmenjakom, zanesenjakom i sl. onoga ko vidi žutu stranu i govori da je kocka žuta - jer on ZNA da je zelena. Isto kao što onaj ZNA da je žuta. 

   I tako, vekovima ubeđujemo jedni druge da je naš svet-kocka zelen, žut, crven, plav...

Nekima je i šaren, pa ako su srećne ruke i oka, na jednoj strani kocke mogu videti fragmente svih strana, čak i onih njima nevidljivih. Oni najčešće i mogu zaključiti da svet ima i drugačije vizure od onih koje su njima samima dostupne, pa od „nesložene“ kocke imaju mnogo veće korist nego  od one matematički završene i savršene. Kao što se iz nečijeg nereda lakše sagleda suština, nego iz sterilnog i bezličnog „sklada“

 

  • gedeon
    Od svega saosećam najviše sa onima koji su slepi za boje..pa žive u bezbojnoj kocki....
  • Ivy_Poison
    Kocka..hehe,stavljala sam test licnosti Kocka,odlican je,moze se nadovezati na ovu tvoju pricu.
  • andjeo
    Svako slaze svoju kocku i gleda kroz boje koje mu odgovaraju u datom segmentu zivota....:)
  • Komunikativna
    Zar se ne kaze Rubikonova kocka? :D
  • MobiWalker
    "Рубикова коцка (позната и као Магична коцка или Мађарска коцка) је механичка играчка коју је 1974. године[1] изумео мађарски проналазач и професор архитектуре Ерне Рубик (мађ. Ernő Rubik)...."
    Kaže se RUBIKOVA kocka. Rubikon je reka na severu Italije...koja inače ima istorijski značaj, ali nije tema. Pozz.
  • variolavera
    kao mala djevojcica sam uzivala da slazem tu kocku i ne bih odustala dok sve ne poslazem. Sada....zafrljacila bih je u drugu drzavu, nema teorije da bih imala zivaca da se s tim zezam u ovim godinama.

Prijavite se da biste objavili novi komentar
MobiWalker
SERBIA
Mrzim okruglo kamenje! Sizif!