Optimizacija sajtova za pretraživače - strategija izbora ključne riječi

Kategorija: Internet
Tagovi: Optimizacija, Ključne Riječi, Seo, Keywords Strategy
5 komentara

Optimizacija sajtova za pretraživače (SEO) je skup metoda kojima se željena web stranica neprekidno priprema za bolje pozicioniranje na organskim rezultatima Internet pretraživača (Search Engine Results Page - SERP), za ciljane termine tj. ključne riječi. Prema Google vodiču, optimizacija često podrazumjeva unošenje malih izmjena u dijelove sajta. Kada se posmatraju pojedinačno, ove izmjene mogu da izgledaju kao mala poboljšanja, ali zajedno mogu da imaju primjetan uticaj na zastupljenost sajta u rezultatima organske pretrage.
Na primjer, ako vlasnik sajta želi da se na upit u Google pretraživaču „prodaja stanova“ među prvim rezultatima pojavi njegov web sajt koji se bavi prometom nekretnina onda je potrebno da uradi optimizaciju sajta.
Što je određena web strana bolje pozicionirana na Internet pretraživačima za ciljane ključne riječi to je veći broj organskih posjeta i potencijalnih konverzija u kupce ili klijente. Optimizacija sajta je važna isto koliko i njegova izrada. Svrha optimizacije je povećanje ciljane posjećenosti web stranica sa Internet pretraživača na način da se web strane dovedu u vrh rezultata pretraživanja čime se i povećava broj klikova na te strane, što na kraju vodi povećanju funkcionalnosti sajta.
Pravi rezultati u pozicioniranju i vidljivosti web strane putem optimizacije, najčešće se vide par mjeseci nakon samog procesa optimizacije.

 Proces optimizacija sajta za pretraživače podrazumjeva sledeće korake:
• Strategija izbora ključnih riječi
• Optimizacija strukture sajta i linkova unutar teksta
• Razvoj i optimizacija web strana
• Promocija sajta i „link building“
• Praćenje ulaganja i rezultata
• Poboljšanje taktike i strategije optimizacije

 
Slika 5.1 – Proces optimizacije web sajta za Internet pretraživače


Strategija izbora ključnih riječi

Ključne riječi su srž optimizacije sajta. Određivanje ključnih riječi podrazumjeva fokusiranje na popularne riječi koje su najpogodnije za pretragu kada korisnici pretraživača traže određeni sajt. Kada se biraju ključne riječi nije nužno da prioritet bude što veći broj posjetilaca koje će one generisati, već je svrha povećanje ciljne grupe posjetilaca.
Strategija ključnih riječi se može podijeliti na sledeće korake:

• „Brainstorming“ – kreiranje liste ključnih riječi
• Definisanje suštinskih termina
• Proširenje skupa ključnih riječi
• Mapa ključnih riječi – određivanje web strana za pojedine grupe ključnih riječi

 
Slika 5.2 – Strategija ključnih riječi

Prvi korak u odabiru ključnih riječi je da se, poznavajući korisnike, odrede termini koje korisnici koriste da bi došli do proizvoda i usluga koji se nude. U ovom koraku se uz pomoć „brainstorminga“ sastavlja šira lista „kandidata“ za termine pretrage.

Ključne reči se mogu podijeliti na sledeće grupe:

• brend riječi – poznati proizvodi. Na primjer, za sajt koji se bavi prodajom električnih uređaja brend riječi bi bile „sony“, „panasonic“ i sl.
• uopštene riječi (npr. „nekretnine“) – konkurencija za ove riječi je velika, potrebno je uložiti mnogo truda i sredstava u optimizaciji sajta, ali one mogu generisati veliki broj posjeta
• tematski vezani termini – obično doprinose povećanju posjeta iz ciljne grupe korisnika
• ključne riječi i geografski termini - rjeđe traženi upiti ali dobro odgovaraju ciljnoj grupi.

Sa liste ključnih riječi izbor se sužava na pet do deset „glavnih“ ključnih riječi koje opisuju sajt, i to treba biti skup riječi („stanovi“) i ponekih fraza („stanovi za izdavanje“).
Na osnovu određenih ključnih riječi, definiše se ukupno od deset do dvadeset fraza za sajt. Ukoliko je ključna riječ „kuće“, fraze mogu biti „kuće na prodaju“ , „kuće za odmor“ i slično, a između njih se odaberu dvije ili tri za koje se smatra da će najviše uticati na povećanje broja posjeta na sajtu.
Google ne prepoznaje ključne riječi kao slične, pa za svaku riječ treba razmisliti da li i množina te riječi može biti važna za pretragu.
Važna grupa ključnih riječi je i skup odgovarajućih termina koji se koriste da opišu sve ono na šta se sajt odnosi.
Izbor ključnih reči nije jednostavan proces i mora biti dobro isplaniran jer utiče na sve naredne korake optimizacije. Proces odabira nije striktan ali se može podijeliti na:

• procjenu popularnosti odabrane ključnih reči – koliko je zastupljena i popularna
• procjena važnosti ključne riječi u odnosu na konkurenciju
• procjenu koje fraze će ostvariti svrhu i cilj napravljenog sajta.

U slučaju izbora ključnih riječi za firmu koja se bavi posredovanjem i prodajom nekretnina, osnovne ključne riječi su: „nekretnine“, „posredovanje“ i „prodaja“. Riječi koje još karakterišu firmu su npr. koja vrsta nekretnina (stanovi, kuće, placevi, poslovni prostori itd.), starost i veličina nekretnina (novi, garsonjere, dvosobni itd.), koje usluge u posredovanju firma nudi (procjene, savjeti i itd.), područja na kojima je firma aktivna (Banja Luka, Sarajevo itd.) i sl. Od svih ovih riječi (kojih je poželjno da bude što više), formiraju se fraze koje su u ovom slučaju: novi stanovi, dvosobni stanovi, procjena vrijednosti, stan banja luka itd.
Za određivanje ključnih riječi i fraza korisni su i neki online alati. Jedan od najboljih besplatnih je Google Keyword Tool  koji pomaže u pronalaženju odgovarajućih termina. Keyword Tool je koristan u „brainstorming“ procesu, jer daje sugestije na osnovu unešene liste ključnih riječi ili daje sugestije za određeni sajt. Postoji još mnogo drugih alata za istraživanje ključnih riječi a posebno vrijedi spomenuti i Wordtracker  čija se upotreba plaća.


 
Slika 5.3 - Google Keyword Tool

Za sve suštinske termine pretrage ili fraze potrebno je odrediti i njihove varijacije, npr. za termin „novi stanovi“ varijacija može biti „novi stan“ ili „novi stanovi na kredit“.

Dobra taktika je da se na pretraživačima provjere sajtovi koji zauzimaju najbolje pozicije za izabrane ključne riječi. Time se utvrđuje konkurencija. Ukoliko najbolje pozicionirani sajtovi imaju visok PageRank (četiri i više) trebaće dosta ulaganja za prolaz na višu poziciju sa istim ključnim riječima.

Što je više rezultata indeksirano za određene fraze, posao će biti teži za dobro pozicioniranje u listama pretraživanja. Idealan izbor bi bile fraze koje nemaju veliku konkurenciju na Internetu a korisnici ih dosta puta unose u pretraživače, što je sa porastom broja sajtova sve teže. Iz tog razloga se u optimizaciji primjenjuje upotreba „long tail“ termina, o čemu će više riječi biti kasnije u poglavlju Razvoj i optimizacija web strana.


Proširenje liste ključnih riječi

Određeni termin za pretragu sa svojim varijacijama može se proširiti listom odrednica koji se često koriste sa tim terminima, kao što su „povoljno“, „pomoć“, „savjeti“, „informacije“ i sl.
Lokalizacija je takođe važna odrednica. Ako je poslovanje vezano za određeno područje, na listu ključnih riječi dodaju se i geografski nazivi.
Ključne riječi koje se ne smiju zaboraviti dodati na listu su brend riječi jer mogu značajno povećati saobraćaj prema sajtu.

 

Određivanje web strana za ključne riječi

Kada se definišu termini pretraživanja, vrijeme je da se odrede strane koje će biti najbolje pozicionirane u rezultatima pretrage.
Za svaki termin (sa njegovim varijacijama) odrede se najmanje dvije strane čiji se sadržaj najbolje podudara sa tim ključnim riječima, tj. napravi se „mapa“ ključnih riječi. Da bi se postigla što veća podudarnost, nekada je potrebno kreirati dodatni sadržaj za pojedine strane.
Ako neki termin ima nekoliko veoma popularnih varijacija potrebno je razmisliti o kreiranju dodatnih strana, na primjer, strana „prodaja stanova“ se može proširiti novim kategorijama: „garsonjere“, „jednosobni stanovi“, „dvosobni stanovi“ i sl.
Najvažniji i najpopularniji termini postavljaju se na prvu stranu (home page) uz odgovarajući sadržaj.
Ključne riječi utiču na sadržaj stranica i na samu strukturu sajta pa je njihovo određivanje prvi korak u optimizaciji sajtova za Internet pretraživače. Kada se uradi mapa ključnih riječi web sajta, strategija izbora ključnih riječi je završena i prelazi se na izradu strukture sajta. Logička struktura i struktura sajta prilagođena indeksiranju mora biti takva da omogućava najbolje rangiranje u rezultatima pretraživanja.

 

Prethodni blog: Indeksiranje Web stranica

Sledeći blog: Izrada strukture sajta i SEO - 1.dio

 

  • kdubica
    Surfajući nabasah na ovaj blog.
    Prilično dobro mi je poznata ova priča.
    Radio sam s Google Adword, kao i Google Adsense.
    Moje pitanje je sljedeće: imaš li iskustva s Google place, te s Google place optimizacijom?
    Pozdrav, Goran
  • Darko_Bajic
    Imam iskustva sa Google Place i planiram postaviti tekstove o Google Local Business Center, Google Place Search, optimizaciji za lokalno pretraživanje, o faktorima koji utiču na to pretraživanje i malo spomenuti Google Boost i Google Tags (kao analogiju AdWordsu).

    Hvala na čitanju, ukoliko možeš opiši malo svoje iskustvo oglašavanjem na Googlu, koliki je efekat, da li se povećao broj posjeta, ROI i ostalo?
  • kdubica
    Pozdrav, kažem tražeći sinoć nešto o Google polace optimizaciji nabasam na ovaj blog , i zadržim se.
    Ovako,
    prije nekoliko godina sam krenuo u program Google Adsense.Hajde, imam sajt pa usput da pokrijem dio troškova.Nema šta, uredno su isplaćivali čekove, za čije unovčenje treba pričekati 1-2 mjeseca.
    A onda sam prije 2 godine u namjeri da poboljšam sajt, inače porodičnog posla(plataža ženinog oca)) krenuo u Google Adwords. I tim efiktima sam savim zadovoljan. Stavljajući min. ponudu, pretpostavljaš koliku, uspio sam što plaćenim klikovima,a kasnije dizanjem rejtinga sajta podići posjetu, te stvoriti opipljive rezultate. Naime čak je i potražnja za proizvodima plantaže postala veća od ponude, u većini slučajeva.
    Kasnije sam isto tako, u nedostatku vremena,da i dalje ažuriram osnovni sajt(portal grada), krenuo sa Google Adwords, isto tako s minimalnom ponudom.
    U oba slučaja većinu posjeta donosio je Networg display, i ja sam bio zadovoljan. I dalje sam u toj priči, više preko literature, i sve više me zaokupljaju ove teme.
    Tada mi se javlja lik kod kojeg ljetujem, i traži da mu napravim sajt, i još nešto, hoće da bude na prvoj strani Google pretrage. Hm
    Ja na brzinu lupim cijenu, sad vidim daleko ispod realne, ali šta da se radi.
    On je više nego zadovoljan. Sajt nije nešto extra ali bolji nego ono što je imao, a imao je neke podstranice.
    I tu dolazim do poente priče. Ja sam oduševljen s Google place, besplatan što je najvažnije, poboljšava pretragu, a na našim prostorima,BiH,koliko vidim nema ga mnogo. Meni je jedino glupo, što za update podataka, šalje PIN na adresu.
    Inače najnovija iskustva s Google Adwords su sljedeća.
    Činjenica je da Google ima primat po pitanju pretraživanja, i to je nesporno. Moje mišljenje je da je Search network neprikosnoven, i ja sam s njim prezadovoljan.
    Iskreno malo sam razočaran s opcijom display network, ili ti opcijom prikzivanja oglasa.
    Ja sam nekoliko e-mailova razmijenio dopisivajući se s teh.pdrškom googla, povećavao ponudu za prikazivanje oglasa, i uopšte nisam zadovoljan. Ovo su najsvježija iskustva. Isto tako smatram da etarget uzima dio kolača na polju prikazivanja oglasa, naravno na području zemalja koje on pokriva.
    Evo odužih,imam obaveza u kući, pa do pisanja.
    pozdrav
    Goran Vrban
  • kdubica
    I još nešto, odlični članci!
    Kakvi se rijetko nalaze na webu ovih prostora !
  • Darko_Bajic
    Hvala na pohvali i komentaru :)
    Inače, Google Places servis još nije dostupan za područje BiH ali novi servisi se moraju pratiti što zbog izrade sajtova za druga tržišta koja su pokrivena servisom, što zbog toga što će se kad tad pojaviti i kod nas.
    Lokalno pretraživanje i servisi su sada aktuelna tema i možda ne bi bilo loše da o tome malo prokomentarišemo u nekom od sledećih blogova.
    Optimizacija za Google Place Search je drugačija od klasične optimizacije, postoji dosta teorija a Google je istakao tri faktora tj. signala: relevantnost, naglašenost(istaknutost) i udaljenost.

    Čujemo se uskoro,
    Pozdrav!

Prijavite se da biste objavili novi komentar
Darko_Bajic
Carpe Interrete