Optimizacija sajtova za lokalno pretraživanje

Kategorija: Internet
Tagovi: Local Seo, Lokalno Pretraživanje, Google Signali
1 komentar

 

Između standardne optimizacije sajtova i optimizacije sajtova za lokalno pretraživanje postoje određene razlike a algoritam za lokalno pretraživanje je drugačiji. Nakon što se Google fokusirao na upite lokalne prirode, optimizacija sajtova za lokalnu pretragu dobija na značaju.

Značajni faktori u optimizaciji profila na Google Place (više o Google Place na prethodnom blogu) strani su:

- Autorizacija Google Place strane
- Izbor odgovarajućih kategorija za profil
- Korišćenje dugih i kratkih ključnih termina uz izbjegavanje njihovih dupliranja
- Postavljenje odgovarajućih slika i fotografija
- Ispunjavanje svih dostupnih polja u aplikaciji, uključujući i poslovno vrijeme, mogućnosti plaćanja i područja poslovanja
- Redovno ažuriranje informacija
- Podsticanje posjetilaca da ostave komentar na Internetu
- Postavljanje markera na odgovarajuće mjesto na mapi
- Ponuda kupona i postavljanje Google Boost ili Google Tags

Kompanije koje se dobro rangiraju u organskoj i lokalnoj pretrazi imaće imaće dobru početnu prednost sa uvođenjem novina u Google pretraživaču a Google Place može biti način da se uz malo truda kvalitetno poveća saobraćaj prema sajtu. Za lokalne firme koje nude svoje proizvode i usluge na određenom području ovaj način promocije će svakako doprinijeti boljem poslovanju ali i pomoći samim korisnicima jer će u vrlo kratkom vremenu lako pronaći ono što traže.

Sa druge strane, poznati su razlozi zbog kojih sajt može biti loše rangiran u lokalnoj pretrazi:

- Marker koji pokazuje lokaciju nije dobro postavljen (najčešće je ručno pomjeren van mjesta na kojem treba biti).
- Opis poslovanja sadrži riječi koje se ponavljaju u drugim poljima za unos, kao što su polja za grad ili za adresu.
- Firma ne dobija puno novih kritika i citata ili ih konkurencija dobija više.
- Ukoliko su u formularu unešene ključne riječi u poljima za naziv firme, adresu i sl. a na drugim Internet izvorima nisu, ta Google Place strana rizikuje suspenziju.
- Višestruke Google Place strane na kojima se nalazi ista adresa ili broj telefona.
- Dodavanje naziva lokacije u nazivu kategorije (npr. „agencija za nekretnine Banja Luka“) nije dobro za pozicioniranje u rezultatima pretrage.
- Korištenje poštanskog faha umjesto fizičke adrese nije preporučljivo. Takođe nije preporučljiva opcija koja sakriva fizičku adresu u rezultatima pretrage.
- Dodjeljivanje lažnih pozitivnih kritika. Ukoliko Google procijeni da su registrovani lažni nalozi putem kojih se daju pozitivne kritike, prilikom rangiranja strane te kritike će biti zanemarene. Google prati broj kritika po nalogu, kada su i gdje te kritike date, koliko je star taj korisnički nalog i druge detalje.
- Dupliranje informacija u opisu firme nije poželjno.


Ističući lokalne rezultate i Google Place strane više nego ranije, Google navodi korisnike da se sve više oslanjaju na Google u potrazi za lokalnim informacijama, što će dovesti do povećanja broja i procenta lokalnih upita na Googleu.


Faktori rangiranja rezultata lokalnog pretraživanja

Da bi izvršio rangiranje lokalne pretrage, Google je definisao i u svom algoritmu koristi tri tipa tzv. „signala“ a to su: signali relevantnosti, signali naglašenosti (istaknutosti) i signali udaljenosti. Svaki od ovih signala sadrži specifične faktore od kojih svaki na određeni način utiče na rangiranje.


1. Signali relevantnosti

Signali relevantnosti ukazuju koliko podaci sa Google Place strane odgovaraju upitima pretrage.

• Ime firme, naziv poslovne kategorije, riječi u opisu firme ili ključne riječi na sajtu firme podudaraju se sa korisničkim terminima za pretragu.
• Ključne riječi na sajtu firme i Google Place strani ukazuju na podudaranje sa lokacijom gdje se korisnik nalazi.
• Unutar teksta koji opisuje video i slike koje su vezane za poslovanje nalaze se fraze koje je korisnik koristio u pretraživanju.
• Odgovarajuće kategorije su međusobno povezane. Na primjer, ukoliko korisnik unese ključnu riječ “restorani” a određeni sajt je prijavljen samo kao “caffe”, Google će ga svakako prikazati među rezultatima pretraživanja.
• Relevantnost ključnih riječi sa raznih izvora koje Google pridružuje Google Place strani. Na primjer, to su ključne riječi koje se nalaze na Internet žutim stranama, novinskim člancima i drugim mjestima.
• Informacije koje se nalaze na sajtu i na Google Place strani su najvažniji faktori u algoritmu za rangiranje rezultata lokalne pretrage. Takođe, konzistentnost podataka koji se nalaze na raznim stranama pozitivno utiče na pozicioniranje sajta.


2. Signali naglašenosti

Signale naglašenosti (istaknutosti) čine faktori pomoću kojih se procjenjuje popularnost jedne kompanije u poređenju sa drugim sličnim kompanijama, odnosno šta je ono što ih izdvaja iz konkurencije.

• Klasični sistem za Google rangiranje je PageRank i predstavlja jedan od osnovnih signala za lokalno rangiranje.
• Citiranje predstavlja analogiju link buildingu kada se radi o rezultatima lokalne pretrage. Ako postoji više web strana na kojima se pominje naziv kompanije, adresa i broj telefona, to je jači signal za relativnu popularnost.
• Lokacija kompanije može nezavisno od reputacije same kompanije, da ima istaknute signale, što teoretski može uticati na rangiranje kompanije. Na primjer, etno restoran koji je lociran u sporednoj ulici rezidencijalnog dijela grada može biti procjenjen kao manje popularan od sličnog etno restorana koji je lociran odmah do glavne turističke destinacije grada. Kada je lokacija kompanije u blizini mjesta koje je prometno ili se spominje u nekom članku na Internetu (npr. Wikipedia članak) i ta kompanija može imati koristi od popularnost tog mjesta.
• Kritike i ocjenjivanje (rejting) predstavljaju očigledan pokazatelj popularnosti i kvaliteta. Iako je Google davno naveo da ocjenjivanje ne koristi za svrhu rangiranja, ipak se čini da postoji određena povezanost između visoko ocjenjenih kompanija i rangiranja jer su najpopularnije kompanije često upravo one koje imaju najbolje ocjene.
• Iako broj klikova na sajt određene kompanije putem Google rezultata pretrage predstavlja kontraverzni i teoretski faktor među marketing stručnjacima, to ipak može predstavljati potencijalnu mjeru koja se može koristiti pri procjeni relativne popularnosti. Po ovom konceptu, ako listing o broju klikova za jednu kompaniju pokazuje veći broj u odnosu na njene konkurente, to može poboljšati njeno rangiranje.
• Signali društvenih medija predstavljaju sve značajnije faktore. Interakcije korisnika društvenih medijia već utiču na pretragu u realnom vremenu, kao i na personalizovanu pretragu, a pretpostavka je da oni utiču mnogo više nego što pretraživači žele da otvoreno priznaju. Na primjer, broj korisnika Facebooka koji “vole” određenu kompaniju može biti dragocjen signal za pretraživače. Takođe, procjena značaja onog što je postavljeno na društvenom mediju se oslanja i na relativni značaj tj. istaknutost osobe koja je to postavila.
Ukoliko su firme već prisutne na Google Place i Yelp-u, bilo bi dobro da podstiču pisanje kritika od strane posjetilaca. Yelp nudi savjete kako promovisati svoje poslovanje, dok Google HotPot*  podstiče posjetioce da pišu kritike.

3. Signali udaljenosti

Algoritam lokalnog pretraživanja pokušava korisniku dati najbolje rezultate u njegovoj blizini.

• Kompanije locirane bliže centru grada imale su ranije veliku prednost u odnosu na kompanije koje su locirane dalje od centra. Google je modifikovao algoritam i sada blizina nema tako snažan uticaj koji je imala ranije, ali njen uticaj je još uvijek prisutan. Osnovni element ovog faktora je relativna udaljenost od centra grada. U ovom slučaju važi stari savjet za uspješno poslovanje, a to je dobra lokacija.
• Za kompanije koje žele da imaju dobar signal za faktor udaljenosti. Postoji preklapanje između signala udaljenosti i signala relevantnosti. Prilikom pominjanja lokacije, važno je napomenuti ime grada, ime dijela grada, kao i druge nazive koje ljudi koriste za određeno naselje i koja se samim tim mogu pojaviti prilikom pretrage. Npr., mnogi stanovnici Menhetna koriste skraćenicu NYC kada idu u online pretragu.
• Mnoge uslužne djelatnosti ne nude usluge samo u okviru lokacije u kojoj su fizički smješteni nego i dosta šire. Za ovakvu vrstu djelatnosti, važno je spomenuti imena svih gradova u kojima se nude usluge, odnosno, navesti mjesta na Google Place strani, web sajtu i drugim izvorima.

 

Neka istraživanja sugerišu, da na rangiranje lokalne pretrage utiču i drugi faktori kao što je saobraćaj prema Google place strani ili mjestu na Google mapi. Na primjer, rezultati za upite kao što su restorani i ime nekog grada, izgledaju kao da favorizuju popularne nove restorane ili restorane koje je teže naći. Hipoteza za ovo je da obje ove vrste restorana privlače više online saobraćaja na Google mapi ili Google Place strani. Ovo može biti iz razloga što Google želi predstaviti poslove koji su interesantniji ljudima ili mjesta na koja bi oni radije otišli. Webmasteri potencijalno mogu kupiti dolazne linkove i lažirati kritike ali kada korisnik klikne na mapu onda on vjerovatno i želi otići na neko mjesto u tom dijelu mape.

Takođe, sajtovi kao što su Yelp**  i InsiderPages***  imaju linkove prema Google Maps i Google Place stranama i time usmjeravaju saobraćaj na njih.


----------------------------------------------

* HotPot predstavlja peronalizovani servis u okviru Google Places preko kojeg posjetioci sa Googleovim korisničkim nalogom mogu postaviti komentare i ocjene za firme koje se nalaze na Google mapi. Google koristi HotPot kao jedan od faktora u algoritmu za rangiranje rezultata lokalnog pretraživanja.
** Društvena mreža sa korisničkim kritikama i lokalnim pretraživanjem. Početkom 2010. godine Yelp (www.yelp.com) je imao preko 31 milion jedinstvenih posjeta mjesečno.
*** Insider Pages (www.insiderpages.com) je lokalni pretraživač koji omogućava i prikazuje korisničke kritike.

 

Prethodni blog: Sve veća važnost lokalnog pretraživanja - više šansi za manje firme

 

  • kdubica
    Odličan članak, zaista dosta korisnih informacija.Mnoge stvari sam zno, neke ne. Definitivno sam mišljenja da neke stvari moraju popraviti,a to je meni nerazumljivo, slanje potvrde na adresu lokacije firme.
    Naime,to sam i iskusio. Napravivši onako na brzaka lokaciju i unijevši najosnovnije podatke, nisam popunio sva polja, a ni postavio fotke.
    Za svako ažuriranje potrebno je unijeti pin za potvrdu, što me već podobro nervira.

Prijavite se da biste objavili novi komentar
Darko_Bajic
Carpe Interrete