Kako postati sam svoj baštovan?

Kategorija: Glavna
Tagovi: Nema tagova

Sve više ljudi shvata koliko je prednost da u ovom vremenu krize i toliko nagomilanog stresa imate hobi kao što je baštovanstvo i koliko blagostanja donosi hrana kad možete sami da je uzgajate. Nije važno da li ćete je zasaditi u saksiji na balkonu, na delu gradskog zemljišta ili na svom imanju u svojoj bašti, važno je da ćete imati višestruke koristi. Pružite sebi priliku da otkrijete jedan novi pogled na svet, koji sa sobom nosi autentičnost, ali i raznolikost koju ćete prepoznati u svakoj biljci koja je posebna priča za sebe. Zaboravićete sve muke kada uberete plodove, pa tako poboljšate kućni budžet i otkrijete razliku izmedju prirodno uzgajane hrane i one koja se nudi na pijaci, a tek koliko radite na ličnom zdravlju provodeći vreme u aktivnosti na vazduhu, zaboravljajući na stres uz rad, treba samo da se pripremite za početak, proleće je blizu.

Dobar početak uz Floraexpress

Ne možete sa prolećem, tek tako postati baštovan, za to je potrebna ozbiljna priprema tokom zime, a ona podrazumeva da iz različitih knjiga, pa i tekstova u elektronskom obliku i tutorijala, prikupite dovoljno znanja o gajenju biljaka. U zavisnosti od prostora kojim raspolažete, želja i vremena koje Vam je na raspolaganju, imate mogućnosti da birate izmedju povrća, začinskog i lekovitog bilja, voća poput jagoda, kako god birajte prirodne načine gajenja, to znači da se bavite baštovanstvom u skladu sa prirodom. Početak će Vam svakako olakšati kataloška prodaja opreme i semena na sajtu Floraexpress.

Šta je potrebno od opreme?

Ukoliko nemate svoju baštu, nego mislite da na terasi pravite zelenu oazu, verujte da je to moguće. Svoju bašticu rasporedićete u saksije, počevši od prve faze u kojoj sve polazi od rasada u saksijama za rasad, do žardinjera, plastičnih ili keramičkih saksija koje možete kupiti u flori. Ukoliko imate mogućnost da u sopstvenom dvorištu zasadite baštu, onda ste od retkih privilegovanih i ništa ne treba da prepustite slučaju, već da zemlju obogatite supstratima, nabavite djubriva, opremu za zalivanje, najbolje je da ugradite sistem kap po kap, koji lako možete naći na sajtu Floraexpress.

Od kvaliteta semena zavisi kvalitet plodova

Početnici u baštovanstvu treba da znaju da kvalitet plodova iz njihove bašte, bez obzira da li je ona balkonska ili je u dvorištu, zavisi prvenstveno od kvaliteta semena, utiču i uslovi poput nagiba terena, hladovine, izloženosti suncu, ali su u poredjenju sa kvalitetom semena zanemarljivi. U ponudi Floraexpres je seme organskog porekla, što garantuje i oznaka na kesici. Sorte su tradicionalno evropske, ali je seme proizvedeno bez upotrebe fitofarmaceutskih sredstava. Naši baštovani se uglavnom odlučuju za seme iz uvoza, zato što ono proizvedeno u našim uslovima ne daje visoke prinose. Organska proizvodnja je primat povrtarstva u budućnosti, za početnika zvuči zahtevno, medjutim, nije tako, ukoliko gajite više različitih biljaka u bašti, one će se same štititi od štetočina, svojim prirodnim metodama. Kombinujte blitvu, šargarepu, celer, peršun, praziluk, cveklu, krastavac, boraniju, grašak. Dovoljno je da ih zalivate rastvorom od koprive i sigurno će dati prinose koji će biti na ponos jednom početniku u baštovanstvu.


Komentarisanje je isključeno.