Bundeva: narandžasti čuvar zdravlja + slatki recepti od bundeve

Kategorija: Zdravlje, Kulinarstvo
Tagovi: Kulinarstvo, Kuvanje, Zdravlje, Hobi

Bliži se jesen, uskoro će bundeva postati aktuelna. Bundeva je cenjena kao jako hranljivo povrće, koje je zbog svojih nutritivnih svojstava i specifičnog, prijatnog ukusa, dobrodošlo na svakoj trpezi. Često se priprema i koristi kao voće, zbog čega je kod nas poznata i pod nazivom „balkanska banana“. Bundeve mogu biti različitih oblika, veličina i boja, zavisno od vrste. Kod nas se najčešće uzgaja i konzumira bundeva bele kore i narandžastog mesa. Ovo neobično povrće je neizostavni deo makrobiotičke kuhinje, dok je na klasičnim trpezama bundeva neopravdano zapostavljena.

Hranljivost bundeve: raskošna riznica vitamina i minerala

Bundeva sadrži značajne količine gvožđa, fosfora, kalcijuma i kalijuma i po tome je veoma slična banani. Meso bundeve je naročito bogato vitaminima B1, B2 i C, kao i karotinom i nijacinom. Vitamin B6 i folna kiselina takođe su sadržani u bundevi, pa se preporučuje kao česta namirnica na jelovniku trudnice, kao i jedna od  prvih namirnica koje se nude bebi pri uvođenju čvrste hrane u njenu ishranu.

Bundeva važi za dobar diuretik, lako se vari i blagotvorno deluje na sistem za varenje, zbog čega se njeno konzumiranje savetuje osobama sa gastrointestinalnim problemima. Takođe, savetuje se u ishrani osoba koje boluju od gihta, zapaljenja bubrega i mokraćne bešike, reumatizma, srčanih smetnji i dijabetesa. Učinkovita je i kod problema sa opsipacijom.

Priprema bundeve

Sveža bundeva se može dugo trošiti i koristi se za pripremu raznih supa i čorbica, kolača, pita, pirea. Može se kuvati, a jako je ukusna kada se ispeče u rerni. Bundevu možete i zamrzunti i to tako što ćete je najpre izrendati. Najzad, od bundeve se pravi i konzervirana hrana za zimnicu.

3 odlična slatka recepta sa bundevom

Koh od bundeve sa kajmakom

Sastojci: 700 gr kora za gibanicu; 300 gr šećera; 300 gr mladog kajmaka; 5 jaja; kesica cimeta; 2 kesice vanilin-šećera; šećer u prahu i 200 gr margarina.

Priprema: bundevu izrendati nakrupno i dinstati na margarinu dok ne omekša. Zatim dodati šećer, kajmak i umućena jaja. Podmazati pleh i na njegovo dno staviti koru čije krajeve treba podići prema gornjoj ivici pleha. Ostale kore umakati u fil pa ih zgužvati i ređati jednu do druge dok se ne utroše. Jednu koru sačuvati za prekrivanje. Na kraju poprskati rastpljenim margarinom, preliti ostatkom fila i peći u rerni zagrejanoj na 250 stepeni oko 90 minuta. Kada koh bude gotov, iseći ga na komade i posuti šećerom u prahi i vanilinim šećerom.

Sirotinjska pita bundevara


Sastojci: 500 gr kora za gibanicu; 1 dl ulja; 1 kg bundeve; šećer i cimet po ukusu.

Priprema: Po tri kore poprskati uljem, odozgo posuti narendane bundeve, šećer i cimet, pa uvijati u savijače. Poprskati odozgo uljem i vodom. Peći u rerni na 200 stepeni. Kada pita bude pečena izvadite je iz rerne, ponovo poprskajte odozgo i pokrijte pleh krpom dok se pita ne ohladi. Na kraju pošećeriti.

Slatki rolat sa bundevom

Sastojci: 700 gr brašna; kesica suvog kvasca; 10 kašika šećera; 3 kašičice soli; 100 gr margarina; 100 gr svinjske masti; pola litra mleka; 3 jaja, pola kg bundeve i cimet.

Priprema: Bundevu očistiti i krupno izrendati, pa je izdinstati. Zatim dodati šećer i cimet po ukusu. Od ostalih sastojaka zamesiti testo i ostaviti da nadođe oko 90 minuta. Nakon toga testo prepoloviti, premesiti, pokriti krpom, pa ostaviti da odstoji još 30 minuta. Oklagijom razviti dve jednake kore pravougaonog oblika, obe namazati filom od bundeve, zaviti ih u rolat i staviti u podmazani pleh da odstoji još 30 minuta. Premazati umućenim jajima i staviti da se peče u rerni na temperaturi od 200 stepeni. Gotov rolat posuti vanilinim šećerom i seći na režnjeve.

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
Poznavalac22
Istražuj, testiraj, odbaci/primeni = unapredi sebe.