iGrupa

Najinteresantniji saveti za korisnike apple iphone-a i ipad-a

Kategorija: Glavna
Tagovi: Apple, Apple Iphone, Apple Ipad

On je s vama i dok spavate, odmara kad se i vi odmarate i radi kad i vi radite. Čak vam može i odgovoriti ako ga nešto pitate. Ipak, koliko dobro poznajete svoj iPhone?

Direktan pristup aplikacijama

Kod većine je iPhone podešen tako da prikazuje neka pop-up obaveštenja. Ona mogu iskakati na početnom ekranu svaki put kad dobijete neko obaveštenje s Facebooka ili tekstualnu poruku, a to se dešava čak i kad je telefon zaključan i u "spavajućem" (sleep) modu. Kako biste otvorili ove poruke, ne morate prstom otključavati telefon, a zatim otvoriti aplikaciju. Tako dugo dok vaš telefon nije zaštićen četvorocifrenu bezbednosnom lozinkom, prstom napravite pokret sleva nadesno na obaveštenje da biste otvorili aplikaciju u kojoj se pojavila poruka. Ako koristite zaštitu, odnosno lozinku, moraćete je uneti nakon što pokrenete aplikaciju. 

Pomeranje nagore

Odmorite prst od "skrolanja". Dodirnite status bar na iPhoneu, odnosno mesto na gornjoj ivici ekrana iPhonea ili iPada, na kojem se pojavljuju vrijeme i indikator trajanja baterije, i to će vas odvesti ravno na vrh. Ovo funkcioniše na veb stranicama i na e-mailovima, listi kontakata i mnogim drugim aplikacijama. 

Prečice na tastaturi

Tipkanje na staklenoj tastaturi ima svoje mane, ali nekoliko prečica može to olakšati. Dodirnite i držite dugme "Compose new message" (sastavi novu poruku) u mailu kako bi vam se automatski prikazali svi sačuvani nacrti e-mail poruka. Takođe, umesto prebacivanja tastature sa brojevima na tastaturu sa slovima, dodirnite i zadržite dugme "123", a zatim je prevucite do broja koji vam treba. Kad podignete prst sa broja, ponovo će se prikazati tastatura sa slovima. 

Kad pišete e-mail i dođete do kraja rečenice, samo dvaput brzo kliknite na space bar i dobićete tačku i razmak. To je mnogo brže i jednostavnije. A ako želite da dodate emotikon na tastaturu, izaberite: Settings> General> Keiboard> International Keiboards> Add Nev Keiboard> Emoji. 

Kad unesete veb adresu, zadržite taster Com. kako biste mogli da vidite i ostale alternativne nastavke domena, kao. Org i. Edu. 

Brzo prebacivanje između aplikacija

iPhone i iPad imaju mnoge aplikacije koje rade u pozadini. Postoje prečice koje vam omogućavaju da se prebacujete sa aplikacije na aplikaciju bez da idete na početni (Home) ekran. Dvaput pritisnite Home (taster ispod ekrana) kako biste videli koje su sve aplikacije pokrenute i izaberite onu na koju želite da se prebacite. Na iPadu ovo možete napraviti tako da položite četiri prsta na ekran i njima istovremeno kliznu na jednu stranu. Ova opcija ne radi na iPadu prve generacije, pa ćete je morati uključiti preko Settings> General> Multitask Gestures. 

Zabeležite sve što vidite na ekranu

Jeste li ikad videli nešto na iPhoneu ili iPadu i poželeli da sačuvate tu sliku? Pritisnite istovremeno Home i taster On / Off (gornji desni rub iPhonea) kako biste napravili "screenshot" svega što u tom trenutku vidite na ekranu. Pritom ćete čuti isti zvuk kao i prilikom slikanja kamerom, odnosno aplikacijom Camera. Sve tako snimljene fotografije pronaći ćete u Camera Roll i moći ćete ih podeliti putem e-maila ili društvenih mreža, kao što to činite sa ostalim fotografijama. 

Klizite prstom za pretraživanje

Drugi način da brzo pronađete određenu aplikaciju na iPhoneu ili iPadu je da skliznete prstima sleva nadesno na početnom ekranu. Taj potez otkriće vam polje za pretraživanje u koji možete upisati naziv bilo koje aplikacije. Ovo pretraživanje takođe pronalazi kontakte, e-poštu, stavke kalendara, tekstove i sve ostalo na uređaju. 

Lakše čitanje veb stranica

Nemojte čkiljiti i čitati sitna slova na veb stranicama na malom ekranu iPhonea. Radije dodirnite dugme "Reader", koji ćete pronaći u traci URL-a na vrhu veb stranice. Ovo radi i na iPadu. Videćete mnogo jasnije i to uglavnom tekstualnu verziju stranice. Štaviše, na ovaj način biće skrivene reklame. Napomena: ovo ne radi na svim veb sajtovima. 

Pametnija kamera (iPhone)

Ako ste poželeli da kamera na iPhoneu ima fizički okidač, ne brinite. Taster "+" za podešavanje jačine zvuka služi i kao "okidač" kad je pokrenuta aplikacija za kameru. 

Digitalni ram za slike (iPad)

Postavite iPad da radi kao digitalni ram za slike. Dodirnite ikonu Picture Frame, koja se pojavljuje desno od trake za otključavanje na zaključanom ekranu. Fotografije koje će se tako prikazivati izaberite u albumu ili sami sastavite slideshow. Ove postavke možete podesiti u Settings> Picture Frame.

Utišaj / Isključi ekran (iPad)

 

Isto dugme na desnom rubu iPada koji zaključava ekran u portret ili horizontalnom modu, služi i kao dugme za utišavanje (mute). Ovo je zgodno ako često morate isključivati iPad. Ovu funkciju zaključavanja možete lako promijeniti tako da odete na Settings> General> Use side svitch to: Lock Rotation or Mute. U fabričkim podešavanjima ovo dugme je namješten na Lock Rotation.

 

Economy.rs

 

Nema objavljenih komentara. Budite prvi!

Objavite svoj komentar

You must be a member of this group to post comments. Join now!