iGrupa

Zbog kafić-marketinga apple-a sve se već zna o novom iphone-u 5

Kategorija: Glavna
Tagovi: Apple, Iphone, Cena, 5, 4S

Zbog zaposlenih Apple-a koji (kao, naravno, slučajno) ostavljaju nove modele po kafićima sve se već zna o novom iPhone-u.

Ono o čemu svet visoke tehnologije bruji posednjih nekoliko nedelja, pre par dana dobilo nje zvaničnu potvrdu: Apple je poslao pozivnice za veliku konferenciju za novinare 12. septembra, a više nema skoro nikakve sumnje da će toga dana biti predstavljena nova generacija iPhonea.



U standardnom Apple-ovom blago kriptičnom stilu, na pozivnici se nalazi ogromna brojka 12 koja označava datum događaja, ali čija senka pada na tlo u obliku brojke 5, što daje naznake o glavnoj zvezdi promocije - iPhone-u 5.

Mesto događaja je dvorana Yerba Buena Center u San Francisku (već je počelo postavljanje "scenografije"), a početak je zakazan za 10 sati po lokalnom vremenu, odnosno za 19 sati po našem. Osim iPhone-a, toga bi dana trebao biti prezentovan i novi Apple-ov mobilni operativni sistem iOS 6, a malo maštovitije glasine spominju i iPad manjih dimenzija, pa čak i dugonajavljivani Appleov televizor.

No, te opcije malo su verovatne. Kompanija iz Kupertina, još uvek najvrednija kompanija na svetu, nikada ne otkriva detalje o uređajima koje tek treba zvanično da predstavi. No, na njihovu nesreću reč je o kompaniji sklonoj curenju informacija (što od nelojalnih zaposlenih, što od onih za koje se veruje da to rade po nalogu marketing službe), tako da se glavne karakteristike iPhone-a 5 znaju.

Najveća novost je povećanje dimenzija; ekran baziran na Sharpovoj IGZO tehnologiji od dijagonale od 3,5 inča porašće na danas gotovo standardna 4 inča pa će zadržati naziv Retina (imaće rezoluciju od 1136x640 piksela).

Zahvaljujući naprednoj tehnologiji upravljanja na dodir, uređaj će biti tanji od prethodnika za otprilike dva milimetra i imaće 7,4 milimetara. Samo telo iPhone-a 5 trebalo bi da bude izrađeno po uzoru na Apple-ove prenosne računare: umesto staklene poleđine prethodnika imaće takozvanu “unibody” konstrukciju od metala.

Kojeg, još se ne zna, premda se nagađa o dve verzije - od aluminijuma i od legure nazvane "liquidmetal", navodno dvaput čvršće od titanijuma. Ulaz za slušalice s gornje se strane seli na donju, gde će se nalaziti i povećani otvori za mikrofon i zvučnik. Sve to Apple je uspio da stavi na taj ograničeni prostor zahvaljujući navodnom smanjenju ulaza za kabl, koji je takođe s donje strane.

Znatno povećanje performansi trebalo bi da doživi kamera (12 megapiksela umesto 8 kod iPhonea 4S) i procesor (nagađa se da bi se trebalo zvati A6 i imati 1,2 GHz). Dalje, brojni analitičari predviđaju i da će u novi iPhone biti ugrađen i NFC čip, koji omogućava bolju bežičnu komunikaciju između dva elektronska uređaja i koji je ključan korak u prelasku na bezgotovinsko plaćanje.

Osim toga, iPhone 5 imaće mogućnost brzog spajanja na internet 4G LTE tehnologijom.

iPhone 5 u SAD-u bi trebalo da počne da se prodaje 21. septembra, a već početkom oktobra stiže u druge zemlje. Što se tiče cena, dosadašnja politika Applea bila je vrlo jasna: novi model preuzima cenu dotadašnjeg.


Economy.rs

Nema objavljenih komentara. Budite prvi!

Objavite svoj komentar

You must be a member of this group to post comments. Join now!