Kulinarstvo

Foodgazam 11 putujemo svetom kroz kuhinje amatera engleska

Kategorija: Glavna
Tagovi: Teletina, Žalfija.povrće
1 komentar

Elly McCausland 22, je moja vršnjakinja, koja sa kuvanjem ima ljubavni odnos u svojoj kuhinji.Inače je upravo diplomirala Srednjovekovnu Literaturu na Oksfordskom Univerzitetu gde i živi.Ona pravi fantastične kreacije i osim ove koju sam ja izabrala ostale možete pogledati ovde http://www.nutmegsseven.co.uk/

 

 

Teletina sa  korom od žalfije i letnje povrće



Žalfija je začin, koji ja vrlo retko upotrebljavam.Kao i većina Engleza, ja je asociram sa smesom za punjenje božićne ćurke ili sa zimskom svinjetinom.Kad razmišljam o kuvanju  sa svežim začinima, mislim  o divnim buketima veselog korijandera, sa svojim  svetlo zelenim listovima , ista boja zrelih limeta.mislim na perjastu mirodjiju u velikim lelujavim buketima kao igle žada. Mislim na svežu mentu ,vrlo moguće  moj najomiljeniji svež začin na svetu koji podseća na svež limun.
Jednom sam kao dete u Marakešu jurila malog dečka koji je u rukama nosio zavežljaj mente. najveći koji sam ikada videla u životu.Širilo je takav zanosan miris  oko sebe.
Mislim na oštar anajzni miris svežeg bosiljka ili svežu delikatesu majčinu dušicu,lista nešto šireg od vlati moje kose, koji ima ljubičasti odsaj na vrhu lista gde se spaja sa peteljkom.Ja ovo ne bih nikad primetila da mi nije pokazao jedan kuvar,govoreći da uberem samo listove  koji imaju odozdo duboku ljubičastu boju.. Vrlo retko sam mislila na žalfiju,na njene nabubrene listove,na njenu zelenu boju žada,sa svojim dubokim mirisom koji je na neki način kao uteha u tamnom zimskom danu..
Možda to nije fer, i podcenjivanje dobre stare žalfije(ili čak optužujuće ,kako ga opisuje Elizabeta Davis ,kao budjavu staru previše kuvanu žalfiju koja ubija hranu).Prvo sam htela da kažem da posotoji razlog zašto supermarket prodaje ovaj svež začin cele godine, a ne samo za Božić,ali mi posle pade na pamet da supermarket skoro svu hranu prodaje cele godine. Bez obzira što su jagode u Novembru kisele i tvrde ili gorku Peruansku šparglu čak i onda kad je Engleska berba  iste u toku. 
U svakom slučaju žalfija zaslužuje da izadje iz anonimnosti.
.

Imala sam divan komad teletine u frizu,sad već nekoliko meseci, a kupila sam je na Festivalu Prave Hrane.Već sam pravila kobasice i hamburgere i teleću saltimboccu ali ovaj komad,koji sam zadržala za specijalne prilike nikako da stigne na red. Ipak zvezde su se i njemu osmehnule.Bila je nedelja, ne prevruća, moj dečko i ja nismo imali nigde važno da idemo i oboje smo se složili da bi dobro parče pečenja bilo fino za večeru.. Bez obzira  na bizarno vreme koje imamo u poslednje vreme, sada je još uvek skoro kraj Jula i nije baš vreme za pečenje sa svim pratiocima koji idu uz to( Jorkširski puding,gust tamni sos, i karamelizovano grilovano povrće).
Zato sma došla na ideju da napravim ovu malo lakšu verziju pečenja za večeru, koja će nas zadovoljiti, a ipak biti u skladu sa letom.

Želela sam da meso serviram jednostavno,zato što je tako fino izgledalo da ga nije trebalo previše zamarati.Najviše volim da ovakve kvalitetne komade uvaljam u prezle sa svežim začinima.Na  taj način meso zadrži svoj unutrašnji lep izgled, a spollja takodje izgleda interesantno.
Odlučila sam da umesto peršuna ovoga puta koristim žalfiju i nisam  se pokajala. 
Boje ovog jela su perfektne za leto.Povrće je živih boja u odnosu na meku pastelno ljubizastu boju kore teletine.Žalfija se uvukla u sve pore i dodala mu ekstra dimenziju-Kako  me je  dečko informisao sledećeg dana u sendviču koji sam napravila od ostatka mesa sa senfom i roket salatom bila je joć ukusnija.
Sastojci
10 mladih krompirića
So i biberSalt and pepper
Suvi začini za krompir
500grama teletine
10grama lista žalfije
3 češnjaka belog luka
Sok jednog limuna
Parče hlebaA
Maslinovo ulje
2 kašičice senf
200 grama šampinjona
2 praziluka isečena
Pola glave brokolija isečenog na cvetove
1 šargarepa,sitno sečena
500g zelenog pasulja
Nekoliko rukohvata smrznutog graška
Grudva putera
Čaša vina.ružice

Predgrej rernu na 180 stepeni Celzija.Promešaj krompiriče sa uljem,solju i biberom i vašim izborom suvih začina.U malom plehu staviti u rernu.Oni će se ispeći za 30 do 40 minuq ali možete ih ostaviti i malo duže kada se teletina bude pekla.
U blender stavite žalfiju hleb,sok od limuna i beli luk.Grudvice raširite u tanjiru
Zagrejte ulje u tiganju,koji semože staviti kasnije u rernu,skoro da se puši.Propržite teletinu sa svih strana.Kada dodbije zlatno braon boju ,izvadite je ,namažite senfom i uvaljajte  dobro u prezle.
Stavite u pleh pečurke i praziluk i na t o stavite teletinu.Ostavite da se u rerni peče oko 25 minuta.Ovo je za srednje pečeno meso.Izvadite meso i zavite ga u srebrnu foliju i ostavite da se odmori 10 do 15 minuta.Praziluk i pečurke mogu ostati u rerni.
Dok se meso odmara ,skuvaj grašak i zeleni pasulj, i šargarepu i brokoli.Kad je skuvano promešaj sa malo bibera i putera.Pre nego što servirate stavite povrće i krompir na tanjir ,isecite tanko teletinu i stavite na to.Sipaj sada vino u tepsiju sa prazilukom.  Promešajte sve ,deglazirajte i to pospite po mesu
  • LelaRose
    Da, da...to je tipična Engleska kuhinja. Ja sam je volela kad sam odlazila tamo u posetu, to je dosta zdravo, meso i povrće, nimalo masno, odlično!

Objavite svoj komentar

You must be a member of this group to post comments. Join now!