Kulinarstvo

Začini koji svako jelo čine zdravijim

Kategorija: Glavna
Tagovi: Menta, Antioksidansi, Lavanda, Korijander, Zalfija, Ruzmarin, Persun, Origano, Zacin, Zacini

Čak i ako ne brinete previše o zdravoj ishrani, pomoću ovih osam začina kuvaćete ukusnija jela, a saznajte i zašto su najbolji i uz koju hranu ih treba kombinovati.

Timijan

Možda je manje poznato, ali timijan se često koristi u medicinske svrhe jer je izvrstan u borbi protiv bacila i lečenju prehlada. Dve kašičice timijana zadovoljavaju dnevnu potrebu organizma za gvožđem, a bogat je i magnezijumom. Ne znate li gde biste ga koristili, probajte da ga ubacite u sos za picu ili testeninu, dresing, ribu ili gulaš.

Peršun

Dve velike kašike peršuna obezbeđuju telu 150 posto vitamina K dnevno. Dodatna pogodnost je to što će vam od njega dah biti svež, a nekada davno Grci su ga smatrali afrodizijakom. Koristite ga uz povrće i u salatama.

Origano

Ovaj začin sadrži čak 20 posto više antioksidansa od većine povrća i voća koji su bitni u borbi protiv kancerogenih bolesti. Neki vole da ga koriste dok je svež, a drugi smatraju da je sušeni origano bolji. Prema nekim istraživanjima, jedna kašičica origana ima istu količinu antioksidansa kao i cela jabuka. Koristite ga u sosevima s paradajzom te uz morske plodove i piletinu.

Ruzmarin

Ko ne voli dobro parče mesa sa roštilja? Međutim izlažući meso (crveno ili belo) vrućem plamenu na roštilju događa se formiranje heterocikličkih kiselina (HCAs), odnosno kancerogenih jedinjenja. Prema rezultatima studije sa Univerziteta u Arkanzasu, Ajovi i Kanzasu, meso s ruzmarinom snižava nivoe HCAs za 60 do 80 posto.

Žalfija

Po snazi antioksidanasa žalfija se nalazi na drugom mestu, odmah iza origana. U studiji objavljenoj u časopisu Pharmacological Biochemical Behavior, 45 osoba testiralo je esencijalna ulja iz žalfije ili placebo. Oni koji su uzimali bar malo ulja imali su bolje pamćenje na osnovu kognitivnih testova. Žalfiju možete staviti u razne soseve te u jela s piletinom, ribom, svinjetinom ili puterom.

Cilantro (lišće korijandera)

Radi se o lišću korijandera ili kineskom peršunu. Bez obzira volite li ga ili ne, probajte da ga sledeći put ubacite u bilo koje jelo s piletinom. Kalifornijski Univerzitet otkrio je da se cilantro izvrsno bori sa salmonelom, odnosno isto kao i antibiotici. Osim uz piletinu, kombinujte ga uz salate, mahunarke i soseve.

Lavanda

Iako malo ljudi povezuje lavandu s kuvanjem, ona je izvrstan začin za opuštanje organizma. Dobar je izvor kalcijuma i vitamina A, a ima i gvožđa te vitamina C. Možete je koristiti kada pečete hleb ili uz piletinu i svinjetinu.

Nana

Menta odavno ne služi samo kao osveživač daha ili dodatak koktelu. Posle žalfije i origana treći je po redu najjači antioksidans. Pomaže i pri mršavljenju jer može da ublaži napade gladi. Tako su naučnici na Univerzitetu Viling Jezuit u Zapadnoj Virdžiniji otkrili da su ispitanici koji su mirisali nanu svaka dva sata za nedelju dana konzumirali 2.800 manje kalorija od onih koji to nisu radili.



Economy.rs

Objavite svoj komentar

You must be a member of this group to post comments. Join now!