Kulinarstvo

Luk, ali nije ljut

Kategorija: Glavna
Tagovi: Luk, Kiseli Luk, Recept, Salata, Turšija
1 komentar

Pikantni kiseli luk neki zovu kapula, neki lukovica, ali bez obzira na ime, patuljasti crni luk osvaja ljubitelje turšije na prvi zalogaj. 

Ova ukusna salata može se jesti uz meso, ribu, kuvana jela, ali i kao neobična grickalica. Evo kako sami da napravite kiseli luk:

Potrebni sastojci:
1 kg mladog luka za turšiju
75 g soli (za kuvanje luka)
1 kašika šećera
1 kašika soli
1,5 l vode
1 dl vinskog sirćeta
3 dl vode
ren
biber u zrnu
lovorov list

Pripema:
Pomešajte dobro očišćen luk i so, poklopite i ostavite da prenoći u frižideru. Narednog dana dobro operite glavice hladnom vodom i kuvajte ih oko dva minuta. U vodu za kuvanje obavezno stavite so. Zatim prokuvajte šećer, so, sirće, vodu i rendani ren.

Kada se glavice luka ohlade, složite ih u suve tegle. Između glavica stavite lovor i biber po ukusu. Prelijte složene glavice prokuvanom tečnošću od sirćeta, vode i začina.

Ovako pripremljen luk ostaviti da stoji minimum 24 sata. Nakon toga, odlijte tečnost iz tegle i još jednom je prokuvajte. Kad se prokuvana tečnost ohladi, prelijte luk.

Pripremljenu turšiju čuvajte na hladnom i tamnom mestu.

Mondo.rs

  • paukovaca
    koji luk treba koristiti za ovakvu tursiju? to jest, koju vrstu? da li je dovoljno nabaviti klasican crni luk sto sitnijih glavica? i koji maksimalan precnik one trebaju da imaju?

Objavite svoj komentar

You must be a member of this group to post comments. Join now!