Kulinarstvo

Dinstana junetina sa sosom od višanja

Kategorija: Glavna
Tagovi: Glavna Jela, Meso, Prilozi, Voce, Junetina, Sos, Visnje

Naš gost bloger po prvi put u Novoj 2013. godini je Knjiški moljac u špajzu koju ćemo danas predstaviti receptom za dinstanu junetinu sa sosom od višanja, vrlo lepu, a neobičnu kombinaciju mesa i voća. Uživajte dragi kulinari...



Sos od višanja je klasika Vojvodjanske kuhinje. Obogatiće svaki nedeljni ili svečani ručak u tradicionalnom duhu. Po meni se najbolje slaže sa junetinom, ali ga svakako možete ukombinovati i sa drugim vrstama mesa.
Junetina spremljena na ovaj način je meka i topi se u ustima i aromatičnija je od  samo skuvanog mesa... a nema baš puno posla oko spremanja... samo malo duže traje.


Sastojci:
800 – 1000 g junetine, kolenica
3 velika luka
3 šargarepe
2  manja peršuna, koren
100 g celera, koren
400 – 500 ml juneće supe
celer i peršun lišće
so, biber
Junetinu oprati i dobro osušiti kuhinjskim ubrusom, utrljati so i biber po ukusu. Zagrejati ulje u većoj šerpi pa zatim prziti meso u komadu sa svih strana. Dodati očišćen i na četvrtine isečen luk, pržiti dalje dok luk ne zamiriše. Samnajiti jačinu ringle, na 4-5 od 9. Dodati ostalo povrće isečeno na veće komade i po nekoliko uvezanih grančica peršun  i celer lišća. Naliti supom poklopiti i kuvati 2 do 2.5 sata. Pred kraj otklopiti šerpu da ispari tečnost.
Sos od višanja
80 ml ulja
80 g brašna
250 ml soka od višanja (od kompota)
150 g višanja iz kompota, bez koštica
cca 700 ml juneće supe
3 kašičice šećera*
so
biber
Zagrejati ulje pa postepeno dodavati brašno. Mešati dok brašno ne poprimi žućkastu boju. Skloniti sa ringle i doliti sok od višanja, 1/3 supe i staviti šećer. Smanjiti jačinu ringle, vratiti sos pa žicom stalno mešati. Postepeno dolivati supu do željene gustine. Pred kraj dodati višnje, so i biber. Pustiti da proključa.
Dinstanu junetinu iseći na šnicle i preliti sa sosom od višanja, uz to poslužiti povrće koje se dinstalo sa mesom i kuvani krompir.
* Količina šećera zavisi od toga koliko je sladak kompot i od ukusa. Sos treba da bude sladak ali da malo kisi. 

 

Nema objavljenih komentara. Budite prvi!

Objavite svoj komentar

You must be a member of this group to post comments. Join now!