Kulinarstvo

Kuvar veka!

Kategorija: Glavna
Tagovi: Joël Robuchon, Chef, France, Kuvar, Veka, Francuska

Žoel Robišon je poznati francuski kuvar, proglašen za “kuvara veka”, od strane vodiča Gault Millau još 1989. Godine.

 

 

Robišon je rođen 1945. Godine u gradiću Poitiers u Francuskoj kao jedno od četvoro dece. Sa nepunih 15 godina postao je šegrt poslastičar u hotelu Relais of Poitiers.

1966. godine postaje chef Le Tour de France pod nazivom Compagnon du Tour de France, što mu omogućava da putuje zemljom i uči mnoge razne kulinatske tehnike po regijama.

 

 

Sa 28 godina prvi put postaje glavni chef hotela Concorde-Lafayette, nekoliko godina kasnije osvaja prestižnu nagradu Meilleur Ouvrier de France, za posebno umeće u kulinarstvu.

1989 je proglašen za “kuvara veka” a kasnije otvara i svoj restoran u Parizu.

Zbog prevelikog stresa koji mu je prouzrokovao i srčani udar penzionisao se sa 50 godina, ali se iznenadno vratio na kulinarsku scenu otvorivši restorane širom sveta. Sve ukupno ima 28 Mišelinovih zvezdica, više nego bilo koji drugi svetski kuvar.

 

Robišon je zasigurno najuticajniji francuski kuvar današnjice, odlikuje ga besprekorni perfekcionizam. Rekao je da “ne postoji savršeno jelo, uvek može bolje”. On francusku kuhinju dovodi na sasvim novi nivo, i pokazuje poštovanje prema prirodnim namirnicama.

Autor je mnogih kuvarica i mentor je mnogim svetskim šefovima kao što su Gordon Remzi, Erik Riper i Majkl Kejns.

 

Teslio.com

Nema objavljenih komentara. Budite prvi!

Objavite svoj komentar

You must be a member of this group to post comments. Join now!