Kulinarstvo

Prhke korpice sa tunjevinom

Kategorija: Glavna
Tagovi: Tunjevina, Korpice, Mignone, Kukuruz, Party, Posno, Predjela, Snack

Naš prvi gost bloger u februaru je Mignone, naš stari kulinarski prijatelj, koju ćemo danas predstaviti sa zaista kreativnim receptom za prhke korpice sa tunjevinom. Uživajte dragi kulinari...

 

Dragi moji, danas bih želela da podelima sa Vama dva predloga za male zalogajčice sa tunjevinom. Ove korpice sam pravila za bakinu slavu prošle nedelje, ali možete ih napraviti za bilo koju drugu priliku jer su vrlo zgodne za posluženje i ukusne. Korpice od testa se mogu ispeci i par dana ranije, a zatim puniti raznim salatama i nadevima po želji (od sira, povrća i sl.). Nadam se da će Vam fino poslužiti kao ideja za nastupajuće praznike jer se brzo spremaju, a evo kako su izgledale na bakinom tanjiru.

Sastojci za korpice:
250 g
brašna
1 ravna kašičica praška za pecivo
1 jaje
120 g margarina
1/2
kašičice soli
1/2 kašičice mlevene paprike
malo mlevenog bibera

Priprema: Izmešati brašno, prašak za pecivo, so, biber i mlevenu začinsku papriku. Dodati margarin iseckan na listiće i 1 jaje (ako pravite posne korpice, jaje slobodno izostavite). Zamesiti glatko testo, ako je potrebno dodati još malo mleka ili hladne vode, zamotati u foliju pa ostaviti oko 1 h u frižideru.  



Testo tanko razviti i obložiti metalne modliče (nije ih potrebno prethodno namazati margarinom pošto je testo dovoljno masno) ili obložiti modliče od silikona. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 15 minuta dok blago ne porumene na ivicama. Sačekati da se korpice malo prohlade u modlicama, pa ih jednostvno samo preokrenuti i same će se ispasti. Korpice se mogu ispeci ranije i čuvati u zatvorenoj kutiji, mogu se čak i zamrznuti, pa je jako zgodno napraviti ih unapred i koristiti kada nam zatrebaju.

Salata od tunjevine




Sastojci (za 10-tak korpica):
1 manja
konzerva tunjevine (95 g)
100 g kuvanog kukuruza šećerca
50 g marinirinah
šampinjona
1 manja glavica crnog luka
limunov
sok
so
biber
peršunovo lišće


Priprema:
Skuvati i ohladiti kukuruz šećerac a šampinjone iseći na tanke listiće. Ocediti tunjevinu od ulja, pa izmešati sa pripremljenim povrćem. dodati sitno seckani crni luk i sve začiniti po ukusu sa malo soli, bibera i limunovog soka. Posuti seckanim peršunom i po želji zgusnuti sa par kasnika posnog majoneza (ali nije obavezno). Korpice napuniti pripremljenom salatom, ukrasiti kolutićem limuna i sa malo svežeg peršuna. Ohladiti pre služenja.:)

Mus od tunjevine 



Sastojci:
1 manja konzerva tunjevine (95 g)
1 manja glavica crnog luka
50 g margarina
so
biber
limunov sok


Priprema:

Tunjevinu ocediti od ulja i ispasirati viljuškom, crni luk sitno iseckati, a zatim sve prebaciti u blender i izmiksati u finu paštetu. Posoliti i pobiberiti po ukusu, dodati malo limunovog soka i na kraju sjediniti sa umučenim margarinom sobne temperature. Pripremljnu smesu staviti u špric sa zvezdastim nastavkom i napuniti korpice od prhkog testa. Dekorisati kolutićem limuna i svežim peršunom. dobro rashladiti pre služenja.... bon appetit!:) Recept za mus od tunjevine sam pronašla kod Ane na blogu Šta ima za večeru, a kod nje možete pročitati još jedan originalan način serviranja Limun punjen musom od tunjevine.:)

 

Blog: Kuhinjica Mignone

Nema objavljenih komentara. Budite prvi!

Objavite svoj komentar

You must be a member of this group to post comments. Join now!