Kulinarstvo

Finska: dobar spoj tradicije i modernog

Kategorija: Glavna
Tagovi: Finland, Food, Traditional, Modern, Fish, Cerials, Breakfast, Finska, Hrana, Традиција, Moderno, Riba, Žitarice

 

Kao i za većinu zemalja sa hladnijom klimom i za Finsku kuhinju se smatra da je siromašna i poprilično ograničena namirnicama.

 

To u ovom slučaju nije ni blizu istini. Finska je pokušala da ujedini tradicionalnu, seosku kuhinju, sa kuhinjom elite i modernijom ishranom.

Kako se dosad pokazalo čini se da su u tome i uspeli.

U Finskoj se koristi mnogo začina i uvoze se sa juga i istoka. Prehrana je potpuno prilagođena godišnjem dobu i gotovo da svaki mesec ima svoj specijalitet.

 

Leti najviše uživaju, jer je sezona rakova na vrhuncu, a Finci su poznati da vole uživati u raznim delicijama. Veoma su umereni u svemu pa tako i u jelu, trude se da im hrana bude što laganija, pa su tako i neke tradicionalne specijalitete izmenili da bi ih prilagodili zdravijem načinu života.

Tako puno koriste žitarice, raž, ječam, a čak prave brašno od borove kore za koje se veruje da je veoma zdravo.

 

Od ribe najviše jedu haringu, uglavnom ukiseljenu sa sosom od pavlake. Veoma su popularne mesne okruglice i supa od žutog graška.

Glavni obrok Finaca je doručak kome se posvećuje puno pažnje, da bude bogat, ali opet veoma zdrav, uglavnom se sastoji od žitarica i mlečnih proizvoda.

 

Neki od prepoznatljivih finskih specijaliteta su dimljena haringa, pržena mesna pita, kobasice sa grožđicama ili lukom...

 

Teslio.com

 

Nema objavljenih komentara. Budite prvi!

Objavite svoj komentar

You must be a member of this group to post comments. Join now!