Kulinarstvo

Tartiflette

Kategorija: Glavna
Tagovi: Cheese, Couisine, Francuska Kuhinja, French, Ham, Kapula, Krompir, Luk, Onion, Panceta, Potato, Reblochon, Sir, Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem redovno predstavlja specijalitete francuske kuhinje. Zadovoljstvo nam je da je Delphine naš današnji gost bloger, a predstavićemo je sa receptom za tartiflet, francusko jelo od krompira, slanine i luka. Delphine se unapred izvinjava svim čitaocima zbog gramatičkih grešaka u tekstu recepta.

 

Tartiflette


Ako budete išli na skijanje u francuskim Alpama, morate probati ovo jelo. Tartiflette (izgovara se tartiflet) je podrijeklom iz Haute-Savoie ali se isto jede u susjednoj regiji Savoie.

Radi se o jela od krumpira, pancete i kapule pečeno sa sirom Reblochon, pravo zimsko jelo. Vi ćete ga naći u svim tradicionalnim restoranima u Alpama, ali postao je tradicionalno zimsko jelo koji se sprema u svim kućama u Francuskoj.

Reblochon je jedan od prvih sireva u Francuskoj koji je dobio Appellation d’Origine Contrôlée (AOC) odnosno kontrola podrijetla 1958. god. Može biti proizveden jedino u Haute-Savoie i u dio Savoie. Samo tri pasmine planinskih krava mogu proizvesti mlijeka: Abondance, Montbéliarde i Tarine. Krave provedu pola godine u pašu najmanje 500 metara nadmorske visine (od svibnja do kraja listopada) i zimskih mjeseci u štali, gdje će se hraniti sijenom.
 

 

 

Za 4 osobe:

1,5 kg krumpira
250 g kapula
250 g pancete
1 sir Reblochon
 

 

 

1 - Tanko narezati pancetu i sitno nasjeckati kapulu.

2 – Dinstati kapulu na malo ulja.

3 – Dodati pancetu i dinstati još 2 minute.

4 – Oguliti krumpir i narezati na tanke ploške, recimo oko 3 mm.

5 – Dodati u krumpir sol, papar, kapula i pancetu te dobro miješati.

6 – Narezati sir Reblochon na pola i svaku polovicu narezati vodoravno. Maknuti crveni žig (koji može isto biti zeleni).

7 – U posudi od terakote staviti polovicu krumpira i 2 komada sira. Najbolje je koristiti terakotu, ako nemate može i od Pyrex stakla.

8 – Staviti ostatak krumpira i ostala 2 komada sira, pazite da je kora prema gore.

9 – Peći na 180 C dok krumpir ne bude mekan, kod mene je trajalo 1.30 h ali sve ovisi o peču, vrstu krumpira, debljini ploške tako da bolje da provjerite nakon sat vremena. Ako vidite da krumpir nije još gotov, a vrh je već primio lijepu boju, stavite aluminijsku folju na vrh te vratite u peć, na taj način će se krumpiri i dalje peći, ali vrh neće izgorjeti.



Blog: http://francuskakuhinja.wordpress.com

Objavite svoj komentar

You must be a member of this group to post comments. Join now!