Kako istrajati u dijeti i dočekati rezultate?

Kategorija: Zdravlje
Tagovi: Zdravlje, Dijete, Saveti, Mršavljenje

Dijete nikome nisu omiljena aktivnost na svetu, ali nisu izmišljene bez razloga. Nezdrav način života nas često dovede do toga da moramo da regulišemo ishranu i unesemo više zdravih namirnica u organizam, a kako drugačije to uraditi ako ne putem kvalitetne dijete. 

Osim koncepta dijete, dobrog jelovnika i kvalitetnih namirnica, potreban je i čvrst karakter koji će omogućiti da istrajete u svemu što promena načina života podrazumeva - od suzdržavanja od slatkiša i gaziranih sokova, do pridržavanja satnice i količine obroka. 

Čini se da je najteži deo onaj koji zavisi od nas samih, apa u nastavku navodimo neke od načina da dijetu lakše podnesete, i rezultate dočekate bez stresa, gladovanja i nezadovoljstva. 

#1 Izaberite odgovarajuću dijetu

Važan preduslov uspeha dijete je da izaberete koncept koji odgovara vašim preferencijama. Dakle, važno je da uživate u onome što radite, a onaj ko vam je rekao da su dijete isključivo naporne, neukusne i zamorne - slagao vas je. 

Ukoliko ne volite kupus, svakako nećete odabrati dijetu koja se bazira na ovoj namirnici. Ali zato se možete odlučiti za voćnu dijetu, ili neku koja dominantno forsira ribu u dnevnim obrocima. Mogućnosti su mnoge, a na vama je da dobro istražite svaki jelovnik i vidite šta vam od namirnica najviše odgovara.

Naravno, budite spremni i na malo više zelene salate koju možda ne volite, ali ovo je jako zdrav i važan deo dijeta, pa ne bi trebalo da je izbegavate. Uostalom, ukoliko se dijeta bazira na namirnicama koje volite, one koje su vam manje drage nećete ni osetiti. Ukoliko je dijeta praćena dobrim sredstvom za mršavljenje kao što je Citrax Forte, nema sumnje da će rezultati stići i pre nego što ih očekujete. 

#2 Vodite zdrav život u društvu

Dijete su uvek lakše ukoliko ih primenjujete u društvu, pa se uvek možete dogovoriti sa drugaricom da zajedno krenete u novi režim ishrane. Na taj način ćete imati sa kim da razmenjujete utiske o obrocima i rezultatima, i što je najvažnije, imaćete nekog da vas bodri ukoliko posustanete. 

Naravno, podrška treba da bude obostrana, a i rezultati će biti mnogo slađi kada u njima budete uživali sa nekim ko ih je postigao na isti način. Takođe, dijeta u paru je odlična i zbog razmene recepata kojih nikad nije dosta, pa ne postoji mogućnost da vam novi način ishrane bude dosadan i monoton. 

#3 Izdržite “još samo ovaj put”

Koliko puta ste pogazili obećanje da nećete jesti nezdravo izgovorivši ono čuveno: “Još samo ovaj put”. Upotrebite ovu frazu protiv pica, hamburgera i svega što vas navodi da odstupite od dijete. 

Svaki put kad poželite da kupite i pojedete nešto nezdravo, vi sebi kažite: “Još samo ovaj put neću”. Možda vam deluje neobično, ali pokušajte tako da se istrenirate i odvojite od svega što škodi vašem zdravlju - bićete zahvalni sebi kada vidite prve rezultate koje ste toliko dugo čekali. Osim toga, odlična alternativa svakom slatkišu je voće, pa unesite ove slatke ukuse u vašu svakodnevicu. 

#4 Nagradite sebe 

Sistem nagrada je uvek najefikasniji, pa zašto ne biste nagradili same sebe za uspešno pridržavanje pravila dijete? Nijedna dijeta nije toliko rigorozna da ne dozvoljava baš nijedan red čokolade jednom nedeljno, pa uslovite sebe - pojedite omiljenu poslasticu u nedelju, samo ako ste prethodnih sedam dana strogo poštovali dijetom utvrđen jelovnik.

Kada su slatkiši u pitanju, uvek se možete odličiti i za one koje ne sadrže mnogo šećera, pa se čak i zasladiti možete zdravo i produktivno! Raspitajte se u prodavnicama zdrave hrane koja je poslastica optimalna za vas ukoliko ste na određenoj dijeti. 

Samodisciplina je ključna u postizanju bilo kog rezultata, naročito kada je u pitanju mršavljenje na bazi zdrave ishrane i zdravih navika. Zato ne oklevajte - izaberite svoju dijetu i praktikujte je na način koji vama odgovara, i primetićete da rezultati sami od sebe dolaze, bez nezadovoljstva ili osećaja da se odričete nečeg. 

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
Poznavalac22
Istražuj, testiraj, odbaci/primeni = unapredi sebe.