Ishrana bogata maslinovim uljem štiti kosti

Kategorija: Zdravlje
Tagovi: Maslinovo Ulje, Masline, Mediteran, Ishrana, Zdravlje
1 komentar

Mediteranska ishrana bogata maslinovim uljem može pomoći u zaštiti vaših kostiju kasnije tokom života, tvrde istraživači.

Dovoljno je da se samo dve godine hranite kao Španci ili Italijani, koji u ishrani koriste maslinovo ulje, radije nego neke manje zdrave masti. Na taj način možete sačuvati svoje kosti u starosti, tvrdi novo istraživanje.



Mediteranska prehrana smatra se klasičnim prehrambenim navikama stanovništva zemalja južne Evrope, iako se sve manje stanovnika tih zemalja danas pridržava tog načina života.

Smatra se da mediteranska prehrana poboljšava zdravlje srca i pomaže zaštiti od raka, a to uključuje hranu poput voća, povrća, ribe, oraha, žitarica i zdravih masti, kao što su one u maslinovom ulju, nasuprot nezdravim koje se nalaze u crvenom mesu i mlečnim proizvodima.

U novom istraživanju se tvrdi da maslinovo ulje podstiče stvaranje supstanci koje su povezane sa zdravljem koštane srži.

Prethodna istraživanja su takođe pokazala da ljudi u mediteranskim zemljama ređe oboljevaju od osteoporoze, u odnosu na severne zemlje, što je verovatno posledica ishrane, prenosi Daily Mail.

 

Economy.rs


Prijavite se da biste objavili novi komentar
tbloger
Blogging is my passion...