iGrupa

U srbiji "deru" za iphone 5

Kategorija: Glavna
Tagovi: Iphone, Iphone 5, Ajfon, Apple, Epl, Srbija
1 komentar

iPhone 5 se ne može direktno kupiti u Srbiji, pa će zainteresovani građani morati da ga nabavljaju u inostranstvu ili da ga kupe kod preprodavaca po znatno višoj ceni.

 

 

Foto: Apple Press Images

 

Pošto se iPhone ne proizvodi u Evropskoj uniji, taj model ne podleže novom propisu da se na mobilne telefone iz EU ne plaća carina prilikom uvoza, a pošto je namenjen za ličnu upotrebu, carina se plaća odmah na graničnom prelazu.

Iznos tih dažbina je zbir carine i PDV-a, tačnije oko 33 odsto od vrednosti robe. Ukoliko se telefon naručuje preko interneta, onda se dodatno plaća dostava koja iznosi između 40 i 60 evra i pitanje je da li svaka internet prodavnica iz Evrope ili Amerike isporučuje proizvode u Srbiju.

U našoj zemlji se pojedinim, nezvaničnim kanalima modeli iPhone 5 već dostavljaju kupcima. U opticaju su verzije od 16, 32 i 64 gigabajta memorije u beloj i crnoj boji. Cene ovih "nezvaničnih" Apple telefona kreću se od 900 evra za model od 16 GB memorije do vrtoglavih 1320 evra za model sa 64 GB memorije.

Kao što možete da vidite, cene su daleko veće nego što su one u zemljama Evrope i Amerike.

Evo šta je važno znati, ako kupujete iPhone u Srbiji

Apple nije odobrio prodaju nijednog iPhone modela u našoj zemlji, bez obzira na njegovu prisutnost. Kako ta kompanija nema zvanične kanale prodaje u Srbiji, tako nema ni standardnu Apple garanciju koja dolazi sa njenim uređajima. Takođe, iPhone se u Srbiji neretko otključava "nezvaničnim" metodama, kako bi mogao da se koristi na domaćim mrežama, a ti "zahvati" mogu vas koštati od 15 do čak 150 evra.

Cena otključavanja iPhone uređaja zavisi od toga na koji način je vaš iPhone nabavljen. Neki se skidaju sa mreža drugih operatora, a neki se nabavljaju sa čistim softverom tj. SIM Free su.

Treba da znate i to da svi domaći operatori još uvek nemaju nano SIM kartice, koje se koriste u najnovijem iPhone 5 telefonu. Modeli pre njega koriste micro SIM kartice, koje se mogu kupiti kod svih domaćih operatora.

Ako nemate ništa protiv da platite "šta košta da košta", OVDE pogledajte šta dobijate.

(MONDO - agencije)

 

  • polako_bolan
    U DE kosta 679 evro 16GB, ceka se oko jedan mjesec na isporuku kod apple store. Na jedno ime se moze samo dva komada naruciti, online

Objavite svoj komentar

You must be a member of this group to post comments. Join now!