Kulinarstvo

Crvena bombica sa hiljadu lica - brusnica

Kategorija: Glavna
Tagovi: Cranberries, Fruit, Health, Advice, Savet, Brusnica, Sos, Zdravlje

Kada se priča o lekovitom i aromatičnom voću brusnica se ne može preskočiti. Osim u čajevima, brusnicu možemo koristiti u džemovima, umacima, salatama, kolačima, kompotima,  sokovima…

 

 

Brusnica je  bobičasto veoma otporno na hladnoću pa je rasprostranjeno u većem dijelu sjeverne hemisfere. Sadrži mnogo organskih kiselina, provitamina A, vitamina B grupe, te mnogo minerala. Pored ovog, sadrži benzolnu kiselinu koja služi kao prirodni konzervans. Semenke brusnice u svom sastavu imaju omega-3 masne kiseline.

Brusnica je prirodni antibiotik jer sprečava prijanjanje bakterija za zidove sluznica u organizmu. Naročito je popularna za sprečavanje vraćanja infekcija u urinarnom traktu. Poznato je da antibiotici unište bakterije koje su prisutne u urinu, ali dio bakterija se “sakrije” u zidove mokraćne bešike i, po prestanku uzimanja antibiotika, nastave da se šire po urinarnom traktu, a upravo to sprečava brusnica.

 Ona sprečava i nastanak oboljenja desni i komplikacija kod dijabetesa, zbog koncentracije bioflavonoida. Brusnica je izrazito ugodan čaj, ali je u posljednje vrijeme veoma popularan i sok od brusnica. Osim toga, ovaj se dragoceni plod može koristiti u svežem obliku, može se čuvati smrzavanjem ili sušenjem, a sa njim se mogu pripremati i različiti sosevi koji se slažu uz meso, pogotovo uz meso divljači. Također, brusnica je sjajan dodatak različitim voćnim salatama.

 

Za predstojeći Božić uz klasično pečenje možete napraviti "neklasični" sos od brusnica.

 

 

Sastojci: 150 g sušenih brusnica, 3 dl vode, šećera po ukusu

Prirpema: Brusnice dobro očistite, operite i skuvajte. Propasirajte ih i pomešajte sa šećerom, možete ga zgusnuti iskuhavanjem sa dodatkom malo crnog vina.

Prijatno!

 

Teslio.com

 

Nema objavljenih komentara. Budite prvi!

Objavite svoj komentar

You must be a member of this group to post comments. Join now!