Kulinarstvo

Mleven paradajz

Kategorija: Glavna
Tagovi: Paradajz, Zimnica
2 komentara

Svez i zdrav paradajz oprati u hladnoj vodi(to je vazno,jer paradajz treba da bude hladan kada se stavlja u boce),oljustiti i samleti.Posoliti po ukusu.Na 1kg paradajza staviti 1gr salicila.U poslednje vreme nerado se stavlja salicil za konzervisanje raznih zimnica.Medjutim,upotreba salicila u manjoj kolicini nije skodljiva,a on konzervira i cuva povrce od kvara.

Izmesati masu uz dodavanje celerovog lisca i ljutih celih papricica.

Boce treba da su dobro oprane i ocedjene.Puniti boce i u svaku stavljati po jednu tanku ljutu papricicu,(ako volite}.Svaku bocu naliti odozgo sa po malo ulja.Boce dobro zatvoriti i ostaviti na hladno mesto.

Slicno se sprema i kuvani paradajz,tako sto se neljusteni samelje i kuva kratko da provri,uz dodavanje soli po ukusu i malo secera.Sipa se vreo u boce koje se dobro uviju svaka posebno,necim kao sto su novine npr.Pre zatvaranja se u svaku flasu stavi odozgo na vrh noza salicila.Ovako vruce flase se dobro pokriju i uviju dok se ne ohlade,a onda se stave na hladno mesto.

Ja,licno,volim nekuvani paradajz,i obicno koristim meru od 10kg paradajza,1 kesice salicila,3-4 jelovske kasike soli.I celerov list i ljute papricice,naravno.

  • Mici55
    Oooo,pa ti si opet bila vredna!!!!
  • Liketa007
    E DŽEKSON, svaka ti čast, obožavam paradajz, a ovo je za mene super jer ćemo ga i zimi imati svežeg, jao hvala, baš ću ovo da spremim i lako je.
    Pozdrav

Objavite svoj komentar

You must be a member of this group to post comments. Join now!