Kulinarstvo

Egzotične namirnice koje biste trebali probati

Kategorija: Glavna
Tagovi: Exotic, Food, Corn Smud, Odori, Ebi, Centuy Eggs, Iguana Meat, Meso Iguana, Kukuruzna Plesan
1 komentar

Koliki ste avanturisti kad je hrana u pitanju? Jeste li gadljivi ili ste u stanju da probate i one najegzotičnije namirnice?

 

 

Za vas smo pronašli listu egzotičnih jela za koja gurmani tvrde da bi ih svi trebali probati za života.

Prva na listi su vekovna jaja

Da odmah razjasnimo ne radi se baš o jajima za koja je potreban ceo vek da se pripreme ali je potrebno nekoliko sedmica ili meseci.

 

Ovaj kineski specijalitet sprema se tako što se jaja potope u mešavinu zamlje pepela, limete i soli zavežu se rižinom vrpcom i čuvaju se u korpama ili teglama.

Ova smesa stvrdne jaja, a sok od limete deluje kao konzervas i čuva jaja od kvarenja, nakon tri meseca jaja su spremna za upotrebu.

Egzotičniji od ukusa je svakako izgled ovih jaja. Žumanjak poprimi tamnozelenu boju, intenzivnog i kremastog ukusa, dok belanjak postane tamno smeđ, a ukus mu se ne razlikuje mnogo od običnog prženog belanjka.

Kinezi ga jedu kao prilog dok se u Japanu služi kao predjelo sa ukiseljenim đumbirom, tofuom ili susamom.

Odori ebi

 

Je japansko jelo, za razliku od fugu ribe je sasvim sigurno za jelo, a u bukvalno prevodu znači živi škampi, ili rasplesani škampi. Pitate se zašto?

Pa odori ebi je u stvari vrsta sušija koja sadrži žive male škampe čije noge i antene se mrdaju dok ih jedete. Eto zašto.

Ovi škampi se dezinfikuju u sakeu pre nego se umoče u poseban sos.

Oni koji su probali kažu da je ovo izvandredan i nesvakidašnji specijalitet koji se može naći samo u Tokiju.

Meso iguane

Iguana je specijalitet koji potiče iz El Salvadorskih šuma koje je zahvaljujći brojnim imaigrantima došlo i tanjira stanovnika SAD-a.

 

Za meso iguane se veruje da je lekovito, da leči prehladu i da pobljšava seksualnu moć. Njegova lekovita ili afrodizijačka nije dokazana, ali zato oni koji su je probali tvrde da je veoma ukusna i da je dobra alternativa piletini, malo je intenzivnijeg ukusa, ali veoma slična.

Kukuruzna plesan

Ako vam smeta ideja jedenja gljiva, onda ovaj specijalitet definitivno nije za vas. Naime radi se o plesni koja prikači za klip kukuruza i koja napada normalan razvoj zrna, pretvarajući ih u nešto nalik gljivama. U meksiku je ovo delikatesa koje je skuplja od samog zdravog kukuruza.

Ukus im je sličan gljivama, a ako ste jeli meksičke tartufe volećete i ovu plesan.

 

 

Ovo su samo neke od egzotičnih namirnica koje biste trebali probati za života, i veoma su dobar početak da što dublje zaronite u gastronomsku avanturu.

 

Teslio.com

 

Objavite svoj komentar

You must be a member of this group to post comments. Join now!