Kulinarstvo

Najbolje iz kuhinje: koje su idealne kombinacije hrane

Kategorija: Glavna
Tagovi: Kuhinja, Kuvanje, Zdrava Hrana, Paradajz, Avokado, Antioksidansi, Ruzmarin, Roštilj, Žitarice, Pomorandza, Spanac, Limun, Jabuke, Grozdje, Beli Lik, Riba
1 komentar

 

Ako spojite zdrave i ukusne namirnice, dobićete božanstven ručak na kojem će vam biti zahvalno vaše nepce, ali i celi organizam.

Mnogi često zaziru od zdrave hrane jer smatraju da nije ukusna. No, to je zabluda. Zdrava hrana itekako može biti ukusna ako znate da je pripremite i dobro kombinujete.



Najveća tajna krije se upravo u kombinacijama. Šta se slaže i koje namirnice zajednički stvaraju najbolje ukuse? Američki stručnjak za hranu dr. Dejvid Džekobs složio je popis namirnica koje u tandem oduševljavaju nepce, ali i celokupni organizam.

Paradajz i avokado

Jedno je istraživanje pokazalo da zdrave sastojke iz paradajza telo najbolje upija kada dolaze u kombinaciji s malo masnoće i to one zdrave. Upravo takvu masnoću sadrži avokado koji svakako ima i niz drugih zdravih sastojaka. Cela priča zvučaće još bolje ako vam kažemo da se ukusi paradajza i avokada savršeno poklapaju. Dakle, osim što je ukusna, kombinacija paradajza i avokada veono je i zdrava.

Ruzmarin i meso s roštilja

Meso s roštilja vrlo je ukusno, ali može biti opasno ako je prejako pečeno. Kako biste neutralizovali eventualne štetne posledice, meso dodajte ruzmarin. Ta namirnica sadrži antioksidanse koji sprečavaju aktivaciju štetnih sastojaka tokom procesa pečenja. S ruzmarinom ne treba preterivati jer biste mogli da pokvarite ukus. Dovoljno je samo malo pa da kombinacija bude savršeno ukusna i zdrava.

Žitarice i sok od narandže

Savršen doručak je onaj koji se sastoji od celovitih žitarica i sveže ceđenog soka od pomorandže. Ako tako izgleda vaš prvi obrok u danu, onda ste na pravom putu. Naime, celovite žitarice u kombinaciji s vitaminom C iz soka doprinose stabilizaciji holesterola i održavaju arterije čistim.

Španać i limun

Možda već i sami znate da se španać izvrsno slaže s limunom – bilo da je reč o svežem španaću na salatu ili kuvanom. Osim što godi nepcu, ta kombinacije je i veoma zdrava. Naime, povrće koje sadržavi dosta gvožđa poput španaća, telo puno lakše apsorbira ako se konzumira s vitaminom C. Uz sve to, ova kombinacija učiniće da budete puni energije, a i imunitet će vam biti jači.

Jabuke i grožđe

Voćna salata uvek je ukusan i zdrav izbor, a najbolja kombinacija je ona koja sadržavi jabuke i grožđe. I jabuke i grožđe obiluju zdravim sastojcima koji će sprečiti rizik od raznih bolesti, uključujući i karcinom. Usto, kombinacija jabuka i grožđa je vrlo ukusna za jesti i može biti sjajan desert.

Beli luk i riba

 

Želite da vam srce dugo bude zdravo? Redovno jedite beli luk i ribu. Svaka od ovih namirnica zasebno je super namirnica, a kad dolaze zajedno onda možemo reći da je reč o ubojitoj kombinaciji koja će doneti dobrom zdravlju vašega tela, a posebno srca i krvnih sudova. Takođe, ova kombinacija jemči i dugovečnost.

 

Economy.rs

  • kockasti
    "...Mnogi često zaziru od zdrave hrane jer smatraju da nije ukusna..."

    Hah, baš tako. A sa druge strane, ja ne mogu verovati da u 21. veku neko još uvek koristi vegetu ili jede paštetu...

Objavite svoj komentar

You must be a member of this group to post comments. Join now!