Kulinarstvo

Usadite deci zdrave prehrambene navike

Kategorija: Glavna
Tagovi: Kids, Family, Lunch, Dinner, Food, Healthy

Životne navike u celom svetu su se promenile. Ljudi su postali zaposleniji, više rade, a fokus sa porodičnih obroka i zajedničkog okupljanja za stolom se pomerio na neke druge stvari. Deca sve više vremena provode za računarima, jedući grickalice i brzu hranu. Sve manje imaju svest o zdravoj ishrani i zdravim prehrambenim navikama.

 

To je u stvari velika šteta, zato što su istraživanja pokazala da deca koja redovno ručavaju sa svojim roditeljima, znaju mnogo više o porodičnoj istoriji imaju veće samopouzdanje, bolje komuniciraju sa vršnjacima i lakše izlaze na kraj sa nevoljama.

Što se tiča zdravlja, na univerzitetu Harvarad su ustanovili da će deca koja imaju porodične obroke imati duplo veću šansu za onih potrebnih pet obroka voća i povrća dnevno nego oni koji to nisu u mogućnosti. Takva deca manje jedu prženo, manje piju gazirane sokove, u organizam puno više unose, gvožđa, kalcijuma, folne kiseline i drugih vitamina.

 

 

Neka vam zadatak u ovoj godini bude da što više obroka pojedete svi zajedno za stolom, makar tri sedmično. Družite se, komunicirajte sa svojom decom, odvojite vreme da zajedno spremite zdrave obroke, pospremate posle ručka/večere.

Što je najvažnije stvorićete im zdrave prehrambene navike kao sjajnu podlogu za dalji život. Jer, šta nam je bitnije od sopstvene dece?

 

Teslio.com

Nema objavljenih komentara. Budite prvi!

Objavite svoj komentar

You must be a member of this group to post comments. Join now!