Kulinarstvo

Volite li kolače sa sirom?

Kategorija: Glavna
Tagovi: Cheese, Cake, Fruit, Dessert, Kolac, Sir, Voce

Čizkejk, ili torta sa sirom, je jedna od najpopularnijih slastica na svetu, a malo je poznato da joj poreklo vuče čak iz antičke Grčke i starog Rima gde su prvi put zabeležene slastice sa sirom. U istoriji čizkejka pominje se čak i grčki fzičar Aegimus koji je napisao i knjigu o umetnosti pravljenja ovog kolača.

 

Za popularizaciji ovog deserta zaslužni su, Amerikanci čiji je naziv za ovaj kolač postao opšteprihvaćen na svim kontinentima, a njujorška verzija ove torte je jedna od poznatijih. Mi ga možemo zvati i torta sa sirom.

Ovu slasticu možemo kombinovati sa voćem i sa čokoladom, a pored punomasnih krem sireva možemo koristiti i malo kiseliji sveži kravlji sir. a veoma je drag domaćicama jer postoje brojne verzije ove slastice bez upotrebe rerne.

 

 

Za tortu od sira i voća, potrebno vam je:

300 g mlevenog plazma keksa

150 g maslaca

malo mleka

500 g maskarpone sira

200 ml vrhnja za šlag

500 g voća po želji (šumsko, višnje ili jagode)

Sok od pola narandže

Sok od pola limuna

150 g šećera

želatina

U malo mleka istopimo maslac i pomešamo sa mlevenom plazmom, sve dobro sjedinimo, pa smesu utisnemo u kalup - to je podloga.

Za kremu od sira pomešamo maskarpone za izlupanim vrhnjem za šlag i pola kesice namočene i rastopljene želatine, stavimo preko kore.

Za preliv, u posudu stavimo voće, šećer, sok od narandže i limuna i kratko prokuvamo, u vruće dodamo kesicu prethodno namočene želatine, prelijemo preko sira i stavimo u frižider, najbolje preko noći.

Teslio napomena: Kad topite želatinu, pazite da vam ne prokuva, jer u tom slučaju gubi moć želiranja. 

 

Teslio.com

Nema objavljenih komentara. Budite prvi!

Objavite svoj komentar

You must be a member of this group to post comments. Join now!