Kulinarstvo

Snaga u maloj grančici timijana

Kategorija: Glavna
Tagovi: Thyme, Herb, Spice, Timijan, Zacin, Biljka, Zdravo
1 komentar

Timijan je biljčica koju bi svi trebali imati u kući, što zbog lekovitih svojstava što zbog divnog ukusa.

Timijan je mala biljka intenzivnog ukusa i mirisa. Voli južnije krajeve i treba joj mnogo sunca da bi procvetala. Smatra se da potiče  s Mediterana, a danas je rasprostranjena po celom svetu.

 

 

U njegovom su sastavu između ostalog borneol, karvakrol, timol, saponini, tanin, glikozidi, vitamini A, C, D, B-kompleks, magnezijum, fosfor, kalijum i cink. Što ga čini veoma lekovitom biljkom

Tradicionalno se upotrebljava za lečenje anemije, groznice, probavnih smetnji, lošeh zadaha i - mamurluka. Smatra se da je učinkovit protiv svih vrsta grčeva i da ublažava tegobe tokom PMS-a.

Timijan je blagotvoran po želudac zbog toga se često koristi u pripremi jela.

Preporučljiv je za decu, jer tjera parazite, pogotovo gliste, a uz to jača dečiji organizam.

Čaj od timijana pomaže kod kašlja i bronhitisa i deluje antiseptički pa ga grgljajte kod upale grla. Pijte ga u vreme prehlada kao preventivu.

Kao začin koristi se u mnogim jelima, uglavnom mesnim, prstohvat ovog začina vaše pečenje učiniće senzacionalnim.  A vašem  pasulju daće potpuno novu dimenziju.

 

Teslio.com

 

  • fifthmusketeer
    Писати о некој травчици српским језиком, а притом занемарити њено одговарајуће име,је у најмању руку немар. Пред поплавом страних, сасвим непотребних речи, морамо бити одговорни и, каткад погледати у речник.
    Овој биљчици припада једно од најлепших српских биљних имена:
    МАЈЧИНА ДУШИЦА!

Objavite svoj komentar

You must be a member of this group to post comments. Join now!