Kulinarstvo

"Popravite" klincima gvožđe ishranom

Kategorija: Glavna
Tagovi: Fruit, Vegetables, Meat, Whole Grain, Iron, Kids, Gvožđe, Meso, Povrce, Deca

Poznato je da manjak gvožđa u krvi može dovesti do anemije ili malokrvnosti. Ovo oboljenje je jedno od najčešćih među decom i adolescentima.

 

Ishrana u ovim slučajevima igra jako veliku ulogu.

Gvožđe se nalazi i u namirnicama životinjskog i u namirnicama biljnog porekla, s tim da morate imati na umu da se gvožđe iz namirnica životinjskog porekla lakše apsorbuje u krvi od gvožđa iz namirnica biljnog porekla.

Integralne žitarice su takođe bogate gvožđem ali one neutrališu gvožđe iz drugih namirnica biljnog porekla tako da ih ne bi trebalo kombinovati.

Za najbolju apsorpciju željeza u krvi trebalo bi kombinovati namirinice životinjskog i biljnog porekla, što nas dovodi do zaključka da je za decu sa manjkom gvožđa u kvi najbitnija raznovrsna ishrana.

Hrana najbogatija gvožđem:

Životinjskog porekla: pileća džigerica, ostrige, goveđe meso, ćuretina, jagnjetina, tuna, pileći bataci, pileći file, svinjsko meso, rakovi.

 

Biljnog porekla: soja, leća, pasulj, spanać, brokoli, bademi, datulje, kupus, kukuruz, grožđice, šargarepa, paradajz, suncokretovo seme, sušene kajsije, susam, hleb i peciva od punog zrna, jaja.

 

Sa ovim namirnicama obavezno kombinujte i namirnice bogate vitaminom C , jer on pomaže organizmu da bolje apsorbuje željezo. Hrana bogata viaminom C jeste: agrumi, kivi, jagode,ananas, karfiol, paradajz, paprika...

 

Teslio.com

 

Nema objavljenih komentara. Budite prvi!

Objavite svoj komentar

You must be a member of this group to post comments. Join now!